Halikarnas Balıkçısı'nın romanlarında şahıs kadrosu
The character staff in the novels of Halikarnas Balıkçısı
  1. Tez No: 489201
  2. Yazar: ŞÜKRAN ATALAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halikarnas Balıkçısı, roman, kişiler, Halikarnas Balıkçısı, novel, characters
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
“Halikarnas Balıkçısı'nın Romanlarında Şahıs Kadrosu”adlı bu çalışmanın amacı; yazarın hayat hikâyesini, hayat hikâyesinin romanlarına ve şahıslara yansımasını, sanat anlayışı bağlamında romanlarındaki şahıs kadrosunu incelemektir. Birinci bölümde, yazarı ve eserlerini daha iyi kavrayabilmek için 1900-1925 yılları arasındaki siyasi ve edebi gelişmelerle birlikte Tanzimat'tan Halikarnas Balıkçısı'na Türk edebiyatında roman hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde yazarın hayatı, mizacı ve sanatı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise roman tanıtımları yapılmış, kişiler fonksiyonlarına ve tiplerine göre incelenmiştir. Romanlardaki şahıs kadrosunun tasnifi yapılmış, kişilerin olay örgüsü içindeki konumu ve katkısı belirlenmiştir. Kişi sunumlarında anlatıcının fonksiyonuna ve yazarın tutumuna değinilmiştir. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study entitled“The Character Staff in The Novels of Halikarnas Balıkçısı”is to investigate the life story of the writer, the reflection of his life story to his novels and the persons, in the context of artistic understanding. In section one, political and literary developments between 1900 and 1925 were enlightened, and given information about the novel in Turkish literature from Tanzimat to Halikarnas Balıkçısı. In the second part, the writer's life, humour and art were discussed. In the third part, the novels were presented, the characters were examined according to their functions and types. The characters in the novels were classified, the position and the contribiution of the characters in the story arc were determined. In character presentations, it was mentioned about the function of the narrator and the attitude of the author. A general evaluation was made in the conclusion part.