Şükrü Erbaş şiirinde çocuk ve çocukluk kavramı üzerine bir araştırma
A study on the concept of children and childhood in Şükrü Erbaş poetry
  1. Tez No: 489202
  2. Yazar: BİRGÜL IRMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şükrü Erbaş, Şiir, Çocuk ve Çocukluk, Tema ve İmge, Şükrü Erbaş, Poetry, Child and Childhood, Theme and Image
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Şükrü Erbaş, modern Türk şiirinin özgün ve üretken şairlerindendir. Bu çalışma Şükrü Erbaş şiirinde“çocuk”ve“çocukluk”kavramlarını ilişkilendirildiği konularla birlikte geniş çerçevede irdeleme ve yorumlama amacı taşımaktadır. Sanatçının şiirlerinin“çocuk”kavramı yönünden zengin olması böyle bir çalışma yapmaya zemin hazırlamış ve bu zengin konular çalışmamıza çok yönlü bakma imkânı tanımıştır. Şükrü Erbaş şiirine, tematik özellikleri açısından bakıldığında insana özgü tüm hâllerin psikolojik bir arka planın ve yöneliminin yansıması olarak öne çıkan ana temalar ve“çocuk”kavramı arasında bağlantı kurulmuştur. Çalışma, Şükrü Erbaş'ın şiirlerinde çocuğa bakışını yakalamaya,“çocuk-çocukluk”kavramını işleyiş tarzını ele alarak bu iki önemli kavramın tema ve imge olarak şiirlerinin içerisinde ulaştığı mana derinliğini ve çağrışım gücünü tespit etmeye yöneliktir. Şairin ilgili şiirleri farklı bakış açılarıyla bir bütünlük içinde analiz edilmiş ve sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Şükrü Erbaş is one of the original and productive poets of modern Turkish poetry. This study aims at exploring and interpreting the concepts of“child”and“childhood”in Şükrü Erbaş poetry in broadframe. The fact that poet's poetry is rich in terms of the concept of“child”has laid the groundwork for such a study, and the rich topics allow me to look multifaceted.. When we look at Şükrü Erbaş's poetry in terms of thematic features, the main themes that stand out as a reflection of the psychological background and direction of all humanbeings. Our work ais to capture the childs gaze in Şükrü Erbaş's poems and to determine the meaningful depth and connotation power of these two concepts as a theme and image in poetry by considering the concept of“child”and“childhood”. The relevant poems of the poet have been analyzed in a unified way through different perspectives and the result has been reached.