Türkiye Türkçesindeki edatlar ile Kazak Türkçesindeki edatların karşılaştırılması
Comparison of prepositions in Turkey Turkish and Gazak Turkish
- Tez No: 489200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Kazak Türkçesi, edat, Turkey Turkish, Qazak Turkish, prepositions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türk Dili'nin araştırılması, ayrıca Çağdaş Türk Lehçeleri ile Türkiye Türkçesinin karşılaştırmalı olarak ele alınıp incelenmesi birçok çalışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda bu çalışma da Türk Dili'ndeki edatların Kazak Türkçesindeki edatlar ile ortak ve farklı yönlerden karşılaştırılması sebebiyle ana çerçeveyi oluşturmaktadır. Türkiye Türkçesi ile Kazak Türkçesinin edatlar bakımından tanıklarıyla araştırılması, incelenip yorumlanması bu çalışmanın amacı olmuştur. Kazak Türkçesindeki edatlar ile Türkiye Türkçesindeki edatların karşılaştırılmasına dayanan bu çalışmada Kazak roman, hikâye ve masallar ile Türk romanları taranarak benzerlikler ve farklılıklar örneklerle gösterilmeye çalışıldı. Ayrıca edatın her iki dildeki tanımlarına ve sınıflandırılmalarına yer verildi. Sonuç olarak tarama yöntemiyle her iki dildeki edatlara ulaşıldı ve edatlar karşılaştırma yöntemiyle değerlendirildi. Bu lehçelerin akrabalık ilişkileri de göz önüne alınarak ulaşılan edatların kullanımında ve sınıflandırılmasında çok fazla benzerlikler olduğu tespit edildi. Gözlemlenen farklılıklar da gösterilmeye çalışıldı. Ayrıca elde edilen materyal örnekleme, tümdengelim ve tümevarım yöntem ve teknikleri ışığında analiz edildi. Bu çalışma, Türk Dili'nin yorumlanmasına katkıda bulunacak, üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri gibi bölümlerinde okutulan dil ile ilgili derslere materyal ve kaynak teşkil edebilecektir. Ayrıca ortaöğretimde Türkçenin öğretilmesine ve yabancılara Türkçe öğretimine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Researches upon Turkish language and comparative studies of modern Turkish Dialects with Turkey Turkish have paved the way for many works in this field. In this context, this study constitutes the mainframe by comparing the prepositions in Turkey Turkish Dialect to those of Qazak Turkish Dialect, in terms of both common and different aspects The aim of this study is to search and comment on the prepositions of these two dialects by evidences offered. In this study which is based on the comparison of prepositions; it has been tried to indicate the similarities and differences between them by examples taken from Qazak novels, stories and tales and Turkish novels. Besides, definitions of the prepositions on both sides and their classifications have been given. As a result, the prepositions of both dialects have been reached by scanning method and they have been evaluated by comparison method. By considering the kinship relation among these two dialects it has been determined that they have had many similarities in the use and classification of the prepositions obtained. Differences observed have also tried to be shown. The Sample material obtained has been analyzed in the light of deduction and induction technics. This study will contribute to the interpretation of Turkish Language, and it will be able to provide material and resources for language related lectures which are taught in the university departments such as Turkish Language and Literature, Contemporary Turkish Dialects. It will also provide contibution to Turkish teaching in secondary education and Turkish teaching as a foreign language for foreign students.