Meslek yüksekokulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri ile yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşüncelerinin incelenmesi
Examination of the vocational college students' language learning strategies and their stereotyped thoughts about foreign languages
  1. Tez No: 489207
  2. Yazar: SEDA BAYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğrenme stratejileri, kalıplaşmış düşünce, yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşünce, meslek yüksekokulu öğrencileri, Language learning strategies, stereotyped thought, stereotyped thoughts about foreign languages, vocational college students
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma ile meslek yüksekokulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri ve yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşüncelerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2016-2017 eğitim öğretim yılı güz döneminde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Göksun Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim gören 1759 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, bu evrenden rastgele seçilen 310 erkek ve 242 kadın olmak üzere toplam 552 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri,“Dil Öğrenme Stratejileri Ölçeği”ve“Yabancı Dile Yönelik Kalıplaşmış Düşünce Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey anlamlılık testi, Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; meslek yüksekokulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejilerinin ve yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşüncelerinin ortalama değer aralığında olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, meslek yüksekokulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri arasında öğrenim görülen bölüm, İngilizce kursuna katılma ve İngilizce ders başarısına göre istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilirken; cinsiyet ve mezun olunan lise türü değişkenlerine göre anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, cinsiyete ve İngilizce kursuna katılma durumuna göre meslek yüksekokulu öğrencilerinin yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşünceleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken; mezun olunan lise türü, öğrenim görülen bölüm ve İngilizce ders başarısına göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Meslek yüksekokulu öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri ve yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşünceleri arasında, orta düzeyde, doğrusal ve zıt yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte yapılan regresyon analizi, öğrencilerin yabancı dile yönelik kalıplaşmış düşünce için açıklanan varyansın %21'inin dil öğrenme stratejileri kullanma düzeylerinden kaynaklandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify vocational college students' language learning strategies and their stereotyped thoughts about foreign languages in terms of several variables. The research has used relational screening method. The population of the study is consisted of 1759 students who study at Kahramanmaraş Sütçü İmam University Göksun Vocational College during the fall term of 2016-2017 academic year. The research sample holds a total of 552 students who were selected through random sampling method. Among the participants, 310 are men and 242 are women. The data were collected through“Language Learning Strategies”and“Stereotyped Thoughts about Foreign Languages”scales. Independent samples t-test, one way variance analysis (ANOVA), Tukey significance test, Pearson correlation analysis and regression analysis were used during data analysis. Research results have revealed that vocational college students' language learning strategies and their stereotyped thoughts about foreign languages levels are moderate. Besides, vocational college students' language learning strategies significantly differ depending on department, participating in an English course, English course achievement; whereas no significant difference has been identified in terms of their gender and type of high school. A significant difference has been found between students' stereotyped thoughts about foreign languages depending on their gender and participating in an English course, while no significant difference exists in terms of type of high school, department, English course achievement. The results of the study have also suggested a significant, moderate, linear and opposite relation between language learning strategies and their stereotyped thoughts about foreign languages. Regression analysis has shown that language learning strategies predict about 21% of the students' stereotyped thoughts about foreign languages.