Katılım bankacılığı sistemi ve Türkiye'de katılım bankacılığı
Participation in the banking system and participation in banking in Turkey
  1. Tez No: 489208
  2. Yazar: FATMA KELLEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Bankacılık Tarihi, İslam'da Faiz Kavramı, Faizsiz Bankacılık, İslam Bankacılığı, Katılım Bankacılığı, Bank, Banking History, The Concept of Interest in İslam, Interest Free Banking, Islamic Banking, Participation in Banking
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İslam dininde faizin yasak olması; müslüman ülkelerde alternatif bir bankacılık sisteminin kurulmasını gerekli kılmıştır. Geleneksel bankalara alternatif kuruluşların olmayışı, tasarrufların altın, döviz ve gayrimenkul gibi banka dışı yollara kaymasına ve kaynakların atıl kalmasına neden olmuştur. Bu bağlamda, faizsizlik prensibine göre işleyen, halkın elindeki tasarrufları ekonomi içerisine kanalize ederek, ülke kalkınması için ihtiyaç duyulan sermayeye ek kaynak sağlayan finansal kuruluşlar hem Türkiye hem de diğer İslam ülkelerinde kurulmaya başlanmıştır. Faizsiz Bankacılık, İslami Bankacılık veya Türkiye'de kullanılan ismiyle Katılım Bankacılığı; dini sebeplerle faizden uzak kalmak isteyen kişilerin, finansman ihtiyaçlarını karşılamaları, tasarruflarını değerlendirmeleri ve modern bankacılık hizmetlerinden yararlanmaları amacıyla, faizle çalışan geleneksel bankalara alternatif olarak kurulan finansal kuruluşlardır. Günümüzde İslam ülkeleri ile birlikte tüm dünya ülkelerinde hızla yaygınlaşan ve büyüme trendi gösteren Katılım Bankacılığı, kamusal sermayeli Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankalarının da Türk Finans sektörüne girmesiyle birlikte, sektörün büyüme hızı artmış ve geleneksel bankalarla rekabet edebilir bir seviyeye gelmiştir. Şu an itibarıyla;Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım olmak üzere beş farklı finansal kuruluş faizsiz bankacılık faaliyetlerine devam etmekte olup, yakın bir gelecekte sektöre farklı finansal oyuncuların girmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The interest is forbidden in Islam; in Muslim countries, the establishment of an alternative is requiring that the banking system. The lack of an alternative to traditional bank organizations, such as gold, currency and real estate Bank of savings out of the shift to the roads and caused remain underutilized resources. In this context, was functioning on the principle of Interest Free Banking, newspaper in the hands of the savings channeled into the economy, providing additional resources needed for the development of the country capital, Turkey as well as other financial institutions both in Islamic countries to be established. Interest free Banking, Islamic banking or participation in Banking with the name used in Turkey; people who want to stay away from the religious reasons of interest, financing needs, their savings reviews and take advantage of modern banking services, with the aim of, established as an alternative to the classic working at Bank financial institutions. Today, Islamic countries worldwide with rapidly spreading and showing growth trend of participation in Banking, public-owned Ziraat Turkish Participation Banks participation and Foundation of the financial with the introduction of the sector, the industry's growth rate can compete with traditional banks increased and has a level. As of right now; Albaraka Turk, Kuwait Turkish participation in the Foundation of agriculture, Finance, Turkey, five different financial participation and organizational interest-free banking is continuing its activities in the near future it is expected that the introduction of different financial sector players.