Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi dağlık bölgelerinin ekoturizm potansiyeli ve turist profilinin belirlenmesi
The determi̇nati̇on of potenti̇al of ecoturism and touri̇st profi̇le of mountain ousregi̇ons of provi̇nce Oni̇ki̇şubat in Kahramasnmaraş
- Tez No: 489214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN TOROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Kahramanmaraş, Sürdürülebilirlik, Ekoturist Görüşleri, sustainability, ecotourism, eco tourist views, kahramanmaraş
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Dünya üzerinde son 100 yıl içinde meydana gelen şehirleşme/betonlaşma ve son 30 yılda plaj turizmi gibi kitle turizm tiplerinin artık şehirden/betonlaşmadan bunalan insanları tatmin etmemesi gibi faktörler yeni turizm faaliyetlerine ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştur. Bunlardan biri de ekoturizmdir. Ekoturizm, gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerin tahrip olmamış doğal güzellikleri barındıran bölgelerinde gerçekleşmektedir. Türkiye'de doğal kaynaklar ekoturizm için yeterli olmasına karşın bu alanda planlama, tanıtım, satış ve pazarlama istenilen düzeyde değildir. Zengin ve geniş bir doğa parkı olan Türkiye'nin sahip olduğu bu özel durum tespit edilerek ekoturizm ve sürdürülebilirlik açısından özelliklerine ayrılmalı ve planlamalar yapılmalıdır. Türkiye'de bu özelliklere sahip birçok il bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Kahramanmaraş, doğa kaynakları açısından keşfedilmemiş veya çok düşük düzeyde kullanılan ekoturizm potansiyeli olan alanlara sahiptir. Bu çalışmanın iki amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi çalışma alanının geliştirilebilir ve sürdürülebilir ekoturizm potansiyeli bulunan kaynaklarının tespiti ve derecelendirilmesidir. İkincisi ise, derecelendirilen bu doğal kaynakların çalışma alanını ziyaret eden ekoturistlerce de aynı ölçütlere sahip olup olmadığının değerlendirilmesidir. Bu amaçlar kapsamında çalışma iki aşamada kurgulanmıştır. İlk aşamada araziye çıkılmış ve çekim alanları tespit edilmiştir ve çalışma alanında ekoturizm potansiyeli olan 4 bölge tespit edilmiştir. Ayrıca bu bölgelerin çeşitli çekici özellikler Coğrafi Bilgi Sistemleri araçları ile analiz edilmiş ve haritalandırılmıştır. Bunlar; Gıcılıçeşme, Çokran Mavigöl Şelalesi, Uludaz ve Düldül Dağı'dır. Çalışmanın ikinci aşamasında belirlenen bölgelere ekoturizme ilgisi olanlar ile haftada bir olmak üzere, günübirlik turlar düzenlenmiş ve bu turlara katılan 247 ziyaretçiye alan ile ilgili deneyimlerini ve değerlendirmelerini paylaşmaları için anketler düzenlenmiştir. Çalışmaya göre akraba/arkadaş tavsiyesi ve sosyal medya çalışma alanının ziyaret edilebilirliğinin bilgi edinim kaynaklarıdır. Katılımcılar alanın yüksek derecede ekoturizme uygunluğu üzerinde görüş belirtmişlerdir. Ancak katılımcılar ulaşım ve iletişim açısından çalışma alanında planlama ve iyileştirmeler yapılması gerektiği yönünde görüş belirtmişlerdir. Ancak sürdürülebilirliğe dikkat edilmeli ve planlama aşamasında tahribatın minimum düzeyde tutulması için önlemlerin alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Urbanization of concrete in the last 100 years in the world ad 30 years of beach tourism have not satısfied the people who have been left without concrete in urban areas these factors have necessitated new tourism activities on of them is ecotourism. Ecotourism takes place in the region of developing and an developed countries that have industries. Although natural resources in turkey are sufficient for ecotourism, planning promotion, sales and marketing are not at the desired level. It's necessary to distinguish and plan the characteristics of ecotourism in term of vitalization by determining this special station that Turkey has a rich and wide nature park. Turkey possesses many undiscovered or very low ecotourism potential with these characteristics. The study has two aims, the first of these is the identification grading of resource that can be developed and sustainable ecotourism resources the second one is to wheedle these rated natural resources have the same criteria for eco tourist who visiting the study area. Within the scope of these objectivities, the study was designed in two stages in the first stage, it landed and the areas of attraction were detected , four zones were identify in the study area. The attractive features of these regions have been analyzed and mapped in the geographic information systems environment. These are Gıcılıçeşme (fountain), Çokran Mavigöl waterfall Uludaz and Düldül Mountain in the second phase of the study weekly tours were organized with those who are interested in ecotourism in the determined zones, 247 visitors participating in these tours were interviewed to share their experiences and evaluations. According to the study it is the source of information on the veritably relative friend or social media. Participants indicated that planning and improvements should be made in the field of work in terms of transportation and communications. And stanabiliry must be taken info account and measures must be taken in order to keep the destructions to a minimum in terms of planning.