Meram ilçesi Hatunsaray Sulama Kooperatifi sulama performansının ve çiftçilerin su kullanım davranışlarının tespiti üzerine bir araştırma
A research on irrigation performance and water use behaviors of farmers for Hatunsaray Irrigation Cooperative in Meram
  1. Tez No: 489365
  2. Yazar: EMİNE PATLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Sulama işletmeciliği, Sulama Kooperatifi, Sulama Yönetimi, Sürdürülebilir Su Yönetimi, Irrigation, Irrigation Administration, Irrigation Cooperative, Sustainable Water Management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Tarımdaki suyu etkin ve verimli kullanılabilmek için, su yönetiminde akılcı politikaların işletmecilik şekillerinin ele alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için mevcut işletmecilik şekillerinin izlenerek ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik alternatif işletme şekilleri uygulamaya konulmalıdır. Sürdürülebilir bir su yönetimi; su kaynaklarının planlı bir şekilde depolanması, dağıtılması ve akılcı kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, Konya ili Meram ilçesi Hatunsaray Sulama Kooperatifi işletmecilik yapısı ve sorunları incelenmiştir. Bu amaçla sulama sahasındaki çiftçilerle yüz yüze görüşme şeklinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda çiftçilerin % 87,8'inin sulama suyu kalitesini bilmediği, % 12,3'ü toprağa verilecek su miktarını tahminen ve % 71,4'ü ise bitkiye bakarak belirlediği, % 93,9'u yağmurlama sulama sistemini kullandığı, % 24,5'i eğitim almadan kendi tecrübelerine göre sulama yaptığı tespit edilmiştir. Yine çiftçilerin % 81,6'sı sulama ücretlerinin yüksek olmadığını ve % 36,7'si de sulama ücretlerinin debi miktarına göre belirlenmesi gerektiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In order to use water efficient and efficiently in agriculture, there is a need to address the forms of management of rational policies in water management. For this, alternative business forms should be put in place to solve the problems arising from monitoring the existing forms of business. Sustainable water management; is defined as the planned storage, distribution and rational use of water resources. In this study, Meram district of Konya, Hatunsaray Irrigation Cooperative management structure and its problems are examined. For this purpose, a face-to-face interview was conducted with the farmers in the irrigation area. As a result of the research, it was found that 87,8 % of the farmers did not know irrigation water quality, 12,3 % estimated the amount of water to be given to the soil and 71,4 % determined it from the vegetation, 93,9 % used the irrigation system and 24,5 % were irrigated according to their own experience without training. Again, 81,6 % of the farmers stated that irrigation fees were not high and 36,7 % stated that irrigation fees should be determined according to the flow rate.