The effect of blade torsional elasticity on helicopter flight dynamics
Burulma yönünde elastik palin helikopter uçuş dinamiğine etkisi
  1. Tez No: 489506
  2. Yazar: EZGİ AKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN KAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastik Pal Modelleme, Elastik Burulma, Helikopter Elastik Pal Modeli, Uçuş Mekaniği Elastik Pal Modeli, Sonlu Elemanlar Methodu, Elastic Blade Modelling, Elastic Torsion, Rotor Elastic Blade Model, Flight Mechanics Elastic Blade Model, Finite Element Method
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Helikopter tasarımını kolaylaştırmak için tasarım ve test süreci daha kapsamlı ve yüksek çözünürlüklü modeller gerektirir. Rotor paleri uçuş dinamiği modellerinde genellikle hızlı sonuç almak için katı modellenir. Helikopter pallerinin esnek oluşu. esnek modelleme ihtiyacını da beraberinde getirir. Elastik modelleme yük ve kontrol açılarının daha doğru tahmin edilebilmesini sağlar. Elastik etkilerin dahil edilmesi modele ekstra bir uygunluk derecesi katar ve tasarım süreçlerinde kullanılabilir hale getirir. Bu çalışmada TUSAS helikopter grubu içinde geliştirilmiş özgün bir uçuş dinamiği kodu (TOROS) kullanılmıştır. TOROS içinde bir trim algoritması bulunur ve altı serbestlik dereceli helikopter modeli içerir. Bu modelde palalar çırpma, sürükleme ve burulma yönünde katı modellenmiştir. Eklenen burulma yönündeki elastik pal modeli, katı modelden farklı olarak aerodinamik ve ataletsel yükleri değiştirir ve bu da kontrol açılarının daha doğru hesaplanmasını sağlar. Palin uç kısmındaki elastik etkiden gelen dönme miktarı, sonlu elemanlar methoduna dayanan ve bir çoklu dinamik modelleme kodu olan Dymore ile karşılaştırılmıştır. Sonlu elemanlar methodu ile elastik analiz yapabilme seçeneği TOROS'a eklenmiştir. Bu seçenek ile düz uçuş, otorotasyon denge koşulu gibi denge koşulları ve tüm zamana bağlı manevra analizleri hem burulma yönünde elastik hem de katı modelle yapılabilir duruma gelmiştir. Statik boylamsal kararlılık, denge koşulu ve manevra analizleri hem katı hem elastik model ile tekrarlanmış, burulma yönünde elastik modellenen pallerin uçuş mekaniği analizlerine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmaların sonucunda burulma yönündeki elastik pal modelinin helikopterin yunuslama açısına direk etkisinden dolayı kollektif komutunu değiştirdiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda helikopterin boylamsal statik kararlılığı da kullanılan elastik model ile birlikte negatif yönde etkilenmiştir. Bu nedenle elastik etkilerin tasarım sürecinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Helicopter design and test stages require more complex and high fidelity flight dynamic models to aid the design process of the helicopters. In the common approach, rigid rotor blades models are used in the flight dynamics models and since this is a fast modeling method. However, increased flexibility of the rotor blades necessitates the use of elastic blade models to have more accurate prediction of the rotor loads and the control angles. Elasticity brings extra fidelity to the flight dynamics model which is extensively used in design stage of a helicopter. In this study, an in house helicopter flight dynamics code (TOROS) which is in Matlab/Simulink Environment and developed by TUSAS Helicopter department is used as the analysis tool. This tool includes a trim model and a six degree of freedom helicopter model with blades modeled rigidly modeled in flap, lag and torsional direction. The mathematical model of a helicopter generated in in house tool is first validated with the commercial FLIGHTLAB model. In the next stage, elastic blade model is integrated to TOROS. In this study, in the elastic blade model flexibility is added only to the torsional degree of freedom. The added torsional flexibility of the blade accounts for change in the aerodynamic and inertial forces with respect to rigid blade model, resulting in more accurate prediction of the control angles. Tip deflections of the torsionally elastic blade is compared with the results of the finite element based multibody dynamics code Dymore. A finite element modelling capability is added to the in house flight dynamics model to perform trim in level flight, autorotation and transient analyses utilizing both rigid and torsionally elastic blade models. Static longitudinal stability analyses of the helicopter are conducted with rigid and elastic blade models to investigate the effect of elastic blade in the torsional direction on the flight mechanics trim analyses and stability. The result of the study is elastic blades in torsional direction has a direct effect on pitch angle of the blades and hence on collective control. The static stability of the system is also affected in a negative way when the blades are elastic in torsion. Elastic effects should be considered during design process.