Design and construction of an experimental human gyroscope
Deneysel bir insan denge çarkı tasarımı ve imalatı
- Tez No: 489652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KÜRŞAD GÖV, YRD. DOÇ. İBRAHİM GÖV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsan denge çarkı, motor kontrolü, uçuş simülatörü
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Uçuş simülasyonları 20. yüzyılda havacılık alanlarında uçuş eğitimi, araştırma ve çarpışma araştırmalarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Simülasyonun önemi insanlar ilk havalandığında fark edilmiştir. Uçuş simülasyonları, havacılık maliyetini, yapı kayıplarını ve eğitim amaçlı pahalı makinelerde uçuş süresini azaltmak için geçen yüzyılda geliştirilmiştir. Uçuş simülatörleri, sınırlı manevraları gerçekleştirebilen Stewart platformlarını kullanarak ticari uçaklar için geliştirilmiştir. Bu simülatörler her eksende çok hızlı ve karmaşık manevralar yapabilen askeri ve akrobatik uçaklar için uygun değildir. Bu tezde, yeni bir uçuş simülatörü tasarlanmış ve bir prototipi imal edilmiştir. İnsan Denge Çarkı (Human Gyroscope) yapısal tipine sahip uçuş simülatörü, her eksende ve 360 derecelik dönme hareketlerinde hızlı ve çok karmaşık manevraları gerçekleştirebilmektedir. Bu amaçla, İnsan Denge Çarkı yapısında uçuş simülatörünün kullanımı için rastgele ve kullanıcı tanımlı simülasyonlara olanak veren yeni bir kontrol yazılımı geliştirilmiştir. Bu yazılım kullanılarak, sistem çalışırken eşzamanlı veriler alınıp ve uçağın manevraları bilgisayar ortamında görsel olarak simüle edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Flight simulations were developed during the 20th Century to use in flight training, research and crash investigations in aviation fields. The importance of simulation has been realized since man first took to the air. Flight simulations have developed over the last century as a means of reducing the cost of aviation, structure losses, and time spent flying in expensive machines for the purposes of training. Flight simulators are mainly developed for commercial aircrafts by using Stewart platforms, which can perform limited manoeuvres. These simulators are not suitable for military and acrobatic aircrafts, which can perform very fast and complex manoeuvres in every axis. In this thesis, a new type of flight simulator has been designed and a prototype manufactured. The Human Gyroscope type structure flight simulator can perform fast and very complex manoeuvres in every axis and 360 -degree rotational movements. For this purpose, a new control software has been developed that allows for random and user-defined simulations for the use of the Human Gyroscope type flight simulator. By using this software, simultaneous data is taken while the system is running, and the manoeuvres of the aircraft are visually simulated in the computer environment. Keywords; Human gyroscope, Motor control, Flight simulator