Bel ağrılı hastalarda kinesio bant uygulamasının etkileri
The effects of kinesiotaping in patients with low back pain
- Tez No: 489690
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZUHAL DİDEM TAKİNACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: low back pain, kinesiotape, pain, functional disability, balance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, bel ağrılı hastalarda konvansiyonel fizik tedaviye ek olarak uygulanan kinesio ve plasebo bantlamanın ağrı, fonksiyonel yetersizlik, eklem hareket açıklığı, lomber mobilite, statik ve dinamik denge, posterior pelvik tilt kuvveti üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmamızda Fizik Tedavi polikliniği'ne başvurup fizik tedaviye yönlendirilmiş 60 bel ağrılı hasta kura yöntemi ile KT (Kinesio bant), PT (plasebo bant), NT (kontrol) olarak 20 kişilik 3 gruba ayrıldı. Bantlamalar her seans bitiminde tekrarlandı. Değerlendirmeler tedaviden önce (TÖ), 15 seans fizik tedavi sonrasında (TS) ve tedavi bitiminden bir ay sonra (1.ay) olmak üzere üç kez yapıldı. Ağrı şiddeti (VAS ve NRS), eklem hareket açıklığı (gonyometre), lomber mobilite (Modifiye schober), fonksiyonel yetersizlik (Oswestry ve Roland Morris) statik ve dinamik denge (flamingo ve SEBT), posteriot pelvik tilt kuvveti (stabilizer) ile değerlendirildi. Flamingo denge testi tüm gruplarda tedavi sonrası ve bir ay sonra yapılan değerlendirmelerde anlamlı iyileşme gösterdi ancak gruplar arası anlamlı fark bulunamadı. SEBT dinamik denge testinde sol posterolateral yön hariç gruplar arası fark bulunamadı. Sadece tedavi sonrası ve 1 ay sonra yapılan ölçümlerde anlamlı iyileşme bulundu. TÖ-TS ve TÖ-1.ay ölçümleri arasındaki anlamlılık TS-1.ay ölçümüne göre daha fazladır. Oswestry ve Roland morris anketinde, schober, stabilizer, lomber fleksiyon, ekstansiyon, sol lateral fleksiyon ölçümlerinde gruplar arası anlamlı fark bulunamadı. TS ve 1.ay yapılan ölçümlerde anlamlı iyileşme bulundu. TS-1.ay ölçümleri arasındaki anlamlılık diğer ölçümler arasındaki farka göre daha az bulundu. Sadece VAS, NRS, sol SEBT posterolateral yön, sağ lateral fleksiyon ölçümlerinde gruplar arası anlamlı fark bulundu. VAS ve NRS, sol SEBT posterolateral yönde KT grubu sağ lateral fleksiyonda ise NT grubu diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı gelişme gösterdi. Sonuç olarak yapılan değerlendirmelerde KT grubunda ağrıda azalma diğer gruplara göre istatistiksel olarak daha fazla bulundu. Bel ağrısı tedavisinde egzersiz ve elektroterapi modalitelerine ek olarak uygulaması kolay,maliyeti uygun bir yöntem olarak KT'nin ağrıyı azaltmak için kullanımı tavsiye edilebilir. Anahtar Kelimeler : Bel ağrısı, kinesio bant, ağrı, fonksiyonel yetersizlik, denge
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to find out the research the KT has an impact on pain, functional disability, range of motion, lumbar mobility, static and dynamic balance, and posterior pelvic tilt strength in patients with low back pain. 60 patients who were send for rehabilitation included and divided into 3 groups ; KT (kinesiotape), PT (placebo tape) and NT (control). Taping was done every end of session. The evaluations were performed three times; before treatment , at the end of treatment and one month later after the end of treatment. Evaluations for pain intensity (VAS, NRS), functional impairment (Oswestry, Roland Morris), range of motion (goniometer), lumbar mobility (modified schober), static and dynamic balance (flamingo and SEBT) and strength of posterior pelvic tilt (stabilizer) were done. Flamingo test showed significant improvement in all groups after treatment. However, no significant difference was found between the groups. In the SEBT, no difference was found between the groups except the left posterolateral direction. Diffrence before treatment- after treatment and before treatment- one month later was significant. The significance between the measurements is more than after treatment- one month later measurement. In the Oswestry and Roland morris questionnaire, there were no significant differences between the groups in the measurements of schober, stabilizer, lumbar flexion, extension, left lateral flexion. Significant improvement was found at all measurements. The significance between the after treatment and four weeks later measurements was less than the difference between the other measurements. Only VAS, NRS, left SEBT showed significant difference between the groups in posterolateral direction, right lateral flexion measurements. VAS and NRS showed a statistically significant difference in the right lateral flexion NT group compared to the other groups. As a result, according to the evaluations performed, there was a significant difference in the pain relief of the KT group compared to the other groups, therefore it was effective in decreasing KT pain. In addition to exercises and electrotherapy modalities in the treatment of low back pain, the use of KT as an additional and cost-effective and easy method may be advisable.