Prevalence of visual impairment among people aged 50 years and older and related factors in Nangarhar province of Afghanistan
Afganistan'in Nangarhar eyaleti'nde 50 yaş ve üstü kişilerde görme yetersizliği prevalansi ve ilişkili faktörler
- Tez No: 489770
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Prevalans, görsel yetersizlik, körlük, Afganistan, Prevalence, visual impairment, blindness, Afghanistan
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Abdianwall, M. H. Afganistan'ın Nangarhar Eyaleti'nde 50 Yaş ve Üstü Kişilerde Görme Yetersizliği Prevalansı ve İlişkili Faktörler, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Epidemiyoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2018. Bu çalışma, Afganistan'ın Nangarhar Eyalet'inde yer alan Jalalabad kent merkezinde ve çevresinde yer alan dört kırsal bölgede yaşayan 50 yaş üstü kişilerde görsel yetersizlik prevalansı, temel nedenleri ve ilişkili faktörleri belirlemek amöacıyla yapımıştır. Toplum tabanlı kesitsel bir araştırma olan çalışmanın verileri 2015 yılında toplanmıştır. Örnek büyüklüğü 1.353 olarak hesaplanmış ve büyüklüğe orantılı olarak kent ve kır tabalalarına dağıtılmıştır. Görsel yetersizlik, Snellen eşeli kullanılarak, görme keskinliğinin iyi olan gözde 6/18'den düşük olması şeklinde, körlük ise 3/60'tan düşük olması şeklinde tanımlanmıştır. Veriler IBM SPSS 21.0 bilgisayar programı kullanılarak analiz edilmiştir. Saha çalışmasının sonunda, kriterlere uygun olan 1,281 kişi ile görüşülmüş ve göz muayeneleri yapılmıştır. Görsel yetersizliği prevalansı %22.6 (%95 GA, 20–25) olarak saptanmış olup, %13.9'u (%95 GA, 12–16) az görme, %8.7'si (%95 GA, 7–10) körlüktür. Görsel yetersizliğin en sık görülen nedeni katarakt olup (52.8%), bunu kırma kusuru (KK) (26.9%) ve glokom (8.6%) izlemektedir. Az görmenin ilk sıradaki nedeni KK'dir (42%) ve katarakt, glokom, yaşa bağlı maküler dejenerasyon (YBMD) ve diyabetik retinopati (DR) bunu izlemektedir; körlük nedenleri ise sıarsıyla, katarakt (72%), diğer posterior segment bozuklukları, glokom, KK and YBMD'dir. Lojistik regresyon analizi sonunda, okuryazar olmamak, ekonomik durumun kötü olması, hipertansiyon ve fazla kilolu olma hem görsel yetersizlk, hem de az görme için bağımsız ilişkili faktörlerdir. Yaş, okuryazar olmama, ekonomik durumun kötü olması, hipertansiyon ve güneş gözlüğü kullanmama ise körlük ile ilişkili faktörler olarak bulunmuştur. Çalışma bölgesi için katarakt, glokom, YBMD ve DR çoğunlukla önlenebilir görsel yetersizlik ve körlük nedenleridir. Bütün ülkede olduğu gibi, bölgede de görsel yetersizlik ve körlüğün hastalık yükünü azaltabilmek için bu hastalıkların önlenmesi amacıyla halen var olan politikaların uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Abdianwall, M. H. Prevalence of Visual Impairment among People Aged 50 Years and Older and Related Factors In Nangarhar Province of Afghanistan, Hacettepe Unıversity, Institute of Health Science, Epidemiology Program Doctor of Philosophy Thesis, Ankara, 2018. The study was aimed to determine the prevalence, main causes, and related factors of visual impairment among 50 years and over population in Jalalabad City and four surrounding districts, Nangarhar Province of Afghanistan. The data of this population based cross-sectional study was gathered in the year 2015. The sample size was calculated as 1,353 and allocated to urban and rural strata using probability proportion to size method. Visual impairment was defined as presenting visual acuity of less than 6/18 and blindness as visual acuity less than 3/60 in the better eye by using Snellen chart only. Data was analyzed using IBM SPSS 21.0 computer software program. At the end of the field study, 1,281 eligible completed the interview and eye examination. The prevalence of visual impairment was 22.6% (95% CI, 20–25) of which 13.9% (95% CI, 12–16) was low vision and 8.7% (95% CI, 7–10) was blindness. The most common causes of the visual impairment were cataract (52.8%), followed by refractive error (RE) (26.9%) and glaucoma (8.6%). Number one cause of the low vision was RE (42%), followed by cataract, glaucoma, age related macular degeneration (AMD) and diabetic retinopaty (DR), while for blindness cataract (72%), other posterior segment disorders, glaucoma, RE and AMD. Illiteracy, bad economic status, hypertension and overweight were factors independently associated with both visual impairment and low vision, whereas, age, illiteracy, bad economic status, hypertension and using of sunglasses were independently associated with blindness. Cataract, RE, glaucoma, AMD and DR were the leading causes of visual impairment and blindness in the study area, which are avoidable mostly. For decreasing the burden of visual impairment and blindness, applying already developed policies concerning prevention of visual impairment and blindness is strongly recommended for the area as well as the whole country.