Isolation of potential drug candidate molecules from rumex acetosella L. and in silico, in vitro researches on those molecules
Rumex acetosella L. bitkisinden potansiyel ilaç adayı moleküllerin izolasyou ve moleküller üzerinde in siliko, in vitro araştırmalar
  1. Tez No: 489771
  2. Yazar: NADİRE ÖZENVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE ÖMÜR DEMİREZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Rumex acetosella, aloe-emodin, kanser, diyabet, fitokimya, Rumex acetosella, aloe-emodin, cancer, diabetes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 392
Özet
Bu tezde R. acetosella ekstreleri ve içerdiği maddeler üzerinde biyolojik aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir. R. acetosella'nın geleneksel olarak diyabet ve kansere karşı kullanılması nedeniyle bitkiden hazırlanan bazı ekstreler ve bunardan izole edilen bazı maddelerin antidiyabetik ve sitotoksik etkileri araştırılmıştır. Oksidatif stresin bu hastalıkların etiyolojisinde rol alması nedeniyle, başlangıçta ön araştırma olarak antioksidan çalışmalar yapılmış ve etanollü ekstrelerin en iyi antioksidanlar olduğu görülmüştür. Daha sonra, R. acetosella'nın fitokimyasal profilini belirlemek için izolasyon çalışmaları yürütülmüştür. İzole edilen maddelerin ve temel antrakinon aglikonlarının sitotoksisiteleri“resazurin redüksiyon”ve“proteaz viability marker”yöntemleri ile araştırılmıştır. Aloe-emodin en yüksek sitotoksik etkiyi göstermiş ve sitotoksisitesinin altında yatan mekanizmalar da ayrıca araştırılmıştır. Hücre döngüsünün bozulmasının, apoptozun, nekrozun, reaktif oksijen türlerinin, mitokondri zar potansiyelinin bozulmasının ve DNA zararının indüklendiği görülmüştür. Mikrodizi hibridizasyonu, aloe-emodin ile muamele edilen CCRF-CEM hücrelerinde düzensiz gen profillerini ortaya çıkarmış ve qPCR analizi ile doğrulanmıştır. Motif analizi ile NF-κB transkripsiyonal bir düzenleyici olarak gösterilmiştir. Moleküler doking ve“reporter hücre”yöntemleri ile aloe-emodin/NF-κB ilişkisi gösterilmiştir. Ekstreler ve antrakinon aglikonlarının antidiyabetik etkileri, α-amilaz ve α-glukozidaz inhibisyonu yöntemleri ile araştırılmış; etanollü ekstrelerin R. acetosella'nın geleneksel kullanımını doğrulayacak şekilde antidiyabetik etkili olabileceği gösterilmiştir. Tüm bulgular, R. acetosella ve aloe-emodinin diyabet ve kanserde yeni ilaçların geliştirilmesinde potansiyel olabileceklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, biological activity studies on the extracts of R. acetosella as well as its compounds were conducted. Some extracts of the title plant and some isolated substances were investigated against diabetes and cancer, hence R. acetosella is traditionally used in diabetes and cancer. Initially, antioxidant studies were performed as preliminary researches so that oxidative stress may have a role in the etiology of these diseases, which indicated alcoholic extracts as good antioxidants. Then, isolation studies were conducted to view phytochemical profile of R. acetosella. Isolated compounds and the main anthraquinone aglycones were tested for their cytotoxicities by resazurin reduction and protease viability marker assays. Aloe-emodin was detected as the most cytotoxic compound and the mechanisms behind its cytotoxicity were further investigated. Inducement of cell cycle distribution, apoptosis and necrosis, reactive oxygen species, mitochondrial membrane potential breakdown, DNA damage were detected. Microarray hybridization revealed deregulated genes in aloe-emodin-treated cells, validating by qPCR analysis. Motif analysis pointed out NF-κB as a transcriptional regulator. Molecular docking and reporter cell assays revealed the aloe-emodin/NF-κB relation. Antidiabetic effects of the extracts and some of their chemical constituents were investigated by means of α-amylase and α-glucosidase inhibition assays, which emphasized the ethanol extracts as antidiabetic, confirming the traditional use of R. acetosella. All findings pointed out that R. acetosella and aloe-emodin may have potentials for the development of new drugs in the treatment of both diabetes and cancer.