Çanakkale şehir merkezinde geriatrik yaş grubunda kapsamlı sağlık değerlendirmesi
Comprehensive geriatric assesment at Çanakkale city center
- Tez No: 443827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, kapsamlı geriatrik değerlendirme, multimorbidite, kognitif fonksiyon, geriatrik depresyon, Elderly, comprehensive geriatric assessment, multimorbidity cognitive function, geriatric depression
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada geriatrik yaş grubundaki bireylerin kapsamlı değerlendirme ile mevcut durumlarının saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Çanakkale Kepez beldesinde yaşayan 65 yaş ve üzeri 128 yaşlı birey alındı. Veriler yapılandırılmış anket formu kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Mini Nutrisyonel Değerlendirme, Visüel Ağrı Skalası, Tinetti Denge ve yürüme Testi, Standardize Mini Mental Test, Geriatrik Depresyon Skalası (Kısa Form), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, uygulandı. Bulgular: Katılımcıların 65'i (50,8%) kadın, 63'ü (49,2%) erkek, yaş ortalaması 72,8±6,4 [65–91], %47,7'si ilkokul mezunu idi. Eğitim seviyesi, emeklilik ve evlilik yüzdesi, erkeklerde daha yüksekti. %85,2'sinde multimorbidite, %30,5'inde malnutrisyon riski, %44'ünde denge sağlama zorluğu,%14,1'inde yüksek düşme riski saptandı. En sık görülen hastalık %60,2 hipertansiyon, birden fazla ilaç kullanma oranı %78, en sık kullanılan ilaç %60,2 antihipertansiflerdi. MNA puan ortalaması 11,8±1,8 [5-13], VAS puan ortalaması 3,4±3,3 [0-10], Tinetti denge ve yürüme testi puan ortalaması 23,2±5,8 [0-27], SMMT puan ortalaması 26,8±3,9 [10-30], GDS puan ortalaması 4,8±3,9 [0-15], ÇASDÖ puan ortalaması 50,8±24,8 [5-84] idi. TGYA bağımsızlık oranları en yüksek olan aktivite %98,4 tuvalete gitme, tam bağımlı olunan %5,5 banyo yapabilmeydi. EGYA bağımsızlık oranları en yüksek olan aktivite (%83,6) ilaç içme, tüm aktiviteler içinde en çok kısmi bağımlı olunan %24,2 yürüme idi. %89,1'i en az bir yardımcı cihaz/protez kullanmaktaydı. Depresif belirti prevelansı %35,9, kognitif fonksiyon bozukluğu prevelansı %14,1, bunların %33,3'ünü ileri demanslılar oluşturmaktaydı. Sonuçlar: Bu kesitsel değerlendirme ile Aile hekimliğinde kapsamlı geriatrik değerlendirme uygulanarak yaşlı nüfusun özellikleri, medikal, mental, fonksiyonel ve sosyoekonomik problemleri çok yönlü tanımlanabilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: The aim of this study is to determine geriatric people's current state of health by comprehensive geriatric assessment. Methods: The study involves 128 elderly people aged 65 and older, living in Kepez, Çanakkale. Data was collected via face to face interviews using structured geriatric health questionnaire form. Mini Nutritional Assessment, Visual Analog Scale, Tinetti Balance and Gait Test, Standardized Mini Mental Test, Geriatric Depression Scale (Short Form), Multidimensional Scale of Perceived Social Support were applied. Results: The participants of this study, 65 (50,8%) were females, 63 (49,2%) were males. Age average was 72,8±6,4 [65–91], 47,7% were primary school graduate. Education level, retirement and marriage status percentage were higher among men. The percentage of multimorbidity was 85,2%, malnutrition risk was 30,5%, balance difficulty was %44,5, high risk people was 14,1% in regard of falling. Most common disorder was hypertension (60,2%), most prescribed drug was antihypertensives (60,2%), percentage of using more than one drug was 78,1%. The average score of MNA was 11,8 ± 1,8 [5-13], VAS was 3,4 ± 3,3 [0-10], Tinetti Balance and Gait Test was 23,2±5,8 [0-27], SMMT was 26,8 ± 3,9 [10-30], GDS was 4,8 ± 3,9 [0-15], MSPSS was 50,8 ± 24,8 [5-84]. Going to toilet (%98,4) was the most independent, bathing (%5,5) was the most dependent basic ADLs, taking medicine (83,6%) was the most independent instrumental ADLs. 89,1% were using at least one assistive device. Depressive symptom prevalence was %35,9 and overall cognitive function impairment was %14,1, cognitive deficits consist of 33,3% severe dementia scores. Conclusions: With this cross-sectional study, the soscio-demographic features, medical, mental, functional and socioeconomic problems of elderly population could be defined by performing comprehensive geriatric assessment at family medicine practice.