Düzce Üniversitesi Hastanesi' ne başvuran romatoid artritli hastalarda mvk ( mevalonat kinaz ) ve NLRP12 ( nod benzeri reseptör protein 12) genlerinin ekspresyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of MVK (mevalonate kinase) and NLRP12 (nod-like receptor protein 12) genes expression levels in rheumatoid arthritis patients who admitted to Duzce University Hospital
  1. Tez No: 489802
  2. Yazar: DUYGU BİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ERÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gen ekspresyonu, MVK, NLRP12, Real Time PCR, Romatoid artrit, Gene expression, MVK, NLRP12, Real Time PCR, Romatoid arthritis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı romatoid artrit (RA) hastalarında NLRP12 ve MVK genlerinin ekspresyon düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve bunların RA' daki klinik önemini belirlemekti. Amerikan romatoloji cemiyetinin RA tanı kriterlerini karşılayan ve en az bir yıldır bu tanıyla takip edilen 38 RA' lı hasta (25 kadın, 13 erkek) ve 12 sağlıklı kontrol (9 kadın, 3 erkek) çalışmaya dahil edilerek karşılaştırıldı. Hastalık aktivitesini değerlendirmek için fiziksel fonksiyon kapasitesi sağlık değerlendirme anketinin (HAQ) Türkçe versiyonuyla değerlendirildi. TSH, Sedimentasyon, Lökosit, Trombosit, Karaciğer fonskiyon testleri, C-reaktif protein (CRP) ve Romatoid faktör (RF) düzeyleri rutin labortuvar metodlarıyla belirlendi. NLRP12 ve MVK genlerinin eskpresyon düzeyleri ise kantitatif RealTime PCR yönteminde RQ (rölatif ölçüm) değerleri göz önünde bulundurularak hesaplandı. Yaş ve cinsiyet açısından RA' lı hastalarla sağlıklı kontroller arasında anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p = 0,505 ve p = 0,728). Ortalama hastalık süresi 8,58 ± 8,56 (1-33) yıl ve ortalama HAQ skoru 0,81 ± 0,73 (0,1-2,4) olarak bulundu. Sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında RA' lı hastalarda NLRP12 ve MVK ekspresyon düzeyleri için anlamlı derecede bir fark bulundu (sırasıyla p=0,000 ve p=0,001), ancak hastalık remisyon değerleri ve rutin laboratuvar değerleri açısından korelasyon yoktu. Hastalarda MVK ekspresyon seviyesi 4,39 kat ve NLRP12 ekspresyon seviyesi 5,72 kat kontrollerden fazla bulunmuştur. Hastalarda diğer hastalık parametreleri ile hem NLRP12 hemde MVK ekspresyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu (p>0,05). NLRP12 ve MVK gen ekspresyon düzeyleri arasında hasta grubu için güçlü bir anlamlı ilişki varken (p=0,000), kontrol grubunda anlamlı bir ilişki bulunamadı (p=0,491). Sonuç olarak MVK ve NLRP12 genlerinin ifade düzeylerinin RA' lı hastalarda arttığı, bu iki genin ifade düzeyinin birbiri ile hastalığın patogenezinde ilişkili olduğu ve hastalığın erken tanısında bu genlerin bir belirteç olarak kullanılabileceği ortaya çıkarılmıştır. Bu konu ile ilgili yapılan ilk çalışma olmasından dolayı daha fazla bilgi elde edebilmek için çok sayıda katılımcının olduğu longitüdinal çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare NLRP12 and MVK genes expression levels in patients with rheumatoid arthritis (RA) and healthy controls, and to determine their clinical significance in patients with RA. Thirty-eight patients (25 women, 13 men) with RA according to American Collage of Rheumatology criteria and at least one year follow up, enrolled in this study and compared with twelve healthy controls (9 women, 3 men). To evaluate disease activity, physical function capacity was assessed with Turkish version of the health assessment questionnaire (HAQ). TSH, sedimentation rate, white blood cells, platelet, liver functions tests, C-reactive protein (CRP) and rheumatoid factor (RF) levels were determined by routine laboratory methods. Levels of expression of NLRP12 and MVK genes were calculated by quantitative RealTime PCR method considering RQ (relative quantification) values. There was no significant difference with respect to the age (p = 0.505) and gender (p = 0.728) between patients with RA and healthy controls. The mean disease period was 8.58 ±8.56 (1-33) years and the mean HAQ score was 0.81±0.73 (0.1-2.4) in patients with RA. There was a significant different NLRP12 levels or MVK levels (respectively p=0.000 ve p=0.001), but there was no correlation disease remmision values and routine laboratory values in patients with RA compared to healthy controls. Patients' NLRP12 expression levels were 5.72 times and MVK expression levels were 4.39 times greater than controls.There was no significant correlation between disease parameters and both NLRP12 and MVK expression levels (p>0.05). While there was a strong significant correlantion between NLRP12 and MVK ekspression levels in patients (p=0.000), no meaningful association was found in the control group (p=0.491). As a result, the expression levels of MVK and NLRP12 genes increased in RA patients, associated with each other and pathogenesis of the disease, and also we found out these genes can be used as a marker of early diagnosis of the disease. Because this is the first study on this topic, longitudinal studies including more participants are necessary to obtain more information.