Sıçanlarda epigalokateşin galat'ın penisilin ile oluşturulmuş epileptiform aktivite üzerine etkisi
Effects of epigallocatechin gallate on penicillin-induced epileptiform activity in rats
  1. Tez No: 489806
  2. Yazar: RECEP ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT ANKARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epigalokateşingalat, Epileptiform Aktivite, Yeşil Çay, Kateşin, Antioksidan, Epigallocatechin gallate, epileptiform activity, green tea, catechin, antioxidant
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Epigalokateşin galat, flavanoid bakımından zengin bazı meyve-sebzeler ve çay içerisinde bulunan bir kateşin türüdür. İçinde bulundurduğu özellikler bakımından kateşinler içerisinde en fazla antioksidan özelliğe sahip bir bileşiktir. Yeşil çay içerisinde bolca bulunmaktadır. Bu çalışmadaki temel amaç, antikonvulsant, antikanser, antioksidant ve nöroprotektif etkilere sahip olduğu iddia edilen Epigalokateşin galat' ın sıçanlarda penisilinle oluşturulan deneysel epilepsi modeli üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada, 48 yetişkin Wistar rat kullanıldı ve bu ratlar; penisilin kontrol grubu, 100 mg/kg epigalokateşin galat kontrol grubu, penisilin öncesi verilen 50 ve 100 mg/kg epigalokateşin galat grubu, nöbet sırasında verilen 50 ve 100 mg/kg epigalokateşin galat grubu olmak üzere 6 gruba atandı. Penisilin hariç diğer tüm maddeler intraperitonal olarak uygulandı. Ratlar 1,25 g/kg' lık üretanın intraperitonal olarak verilmesiyle anesteziye alındı. Beyin sol korteks üzerindeki kemik kısımları açılarak, somatomotor alan yüzeyine elektrotlar yerleştirildi. Penisilin öncesi ve nöbet sırasında uygulanan Epigalokateşin galat ve kontrol gruplarında ilk epileptiform başlama latensi, frekans ortancaları ve genlik amplitüdündeki değişiklikler elektrokortikografi ile kayıt edilerek bilgisayar programında analiz edildi. Yanlızca Epigalokateşin galat verilen kontrol grubunda herhangi bir epileptiform aktiviteye rastlanmadı. Yanlızca 21-30. dakikalar arasında ölçülen kontrol ve penisilin öncesi 50 ve 100 mg/kg grupları arasında frekans ortancaları bakımından gruplar arasında anlamlı farklılığa rastlandı (P değeri = 0.050). Kontrol grubunun 21-30. dakikaları arasındaki ölçülen frekans ortancasının diğer iki gruptan (penisilin öncesi 50 ve 100 mg/kg) anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu gözlendi. Diğer karşılaştırmada kontrol, penisilin öncesi ve nöbet sırasında 50 ve 100 mg/kg gruplarındaki genlik ortancaları karşılaştırıldı, yalnızca 11-20. ve 21-30. dakikaları arasında ölçülen penisilin öncesi gruplarda genlik değişkeni bakımından gruplar arasında anlamlı bir farklılığa rastlandı sırasıyla ( P=0.049, P=0.046). Latens bakımından değerlendirmede hiç bir grupta anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucu gözlemlendi. Sonuç olarak, yapılan çalışmada epigalokateşin galat ratlarda penisilinle oluşturulmuş deneysel epilepsi modeli üzerine uygulanmasının antiepileptik etkiye neden olmadı ve epileptiform aktivite üzerindeki bazı noktalarda aktivitenin frekansı ve genlik değişkeninde zayıf bir etki gösterdi Epigalokateşin galat ile yapılacak olan çalışmalara kaynaklık etmesi bakımından bu sonuçlar önem arzetmektedir.
Özet (Çeviri)
Epigallocatechin gallate, is a type of catechin found in some fruits and vegetables rich in flavonoids and tea terms. most are in a compound with antioxidant properties that contain catechins in terms of features. There are plenty in green tea. The main purpose of this study, anticonvulsant, anticancer, antioxidant and neuroprotective effects of epigallocatechin gallate has alleged that 's to investigate the effect on the experimental model created with penicillin epilepsy in rats. In this study, 48 adult Wistar rats were used and the rats; penicillin control group, 100 mg/kg of epigallocatechin gallate controls, penicillin prior to the 50 and 100 mg/kg of epigallocatechin gallate group, 50 and 100 mg/kg administered during a seizure appointed epigallocatechin gallate group having 6 group. All other ingredients except penicillin was administered intraperitoneally. Rats were 1.25 g/kg urethane anesthetized by intraperitoneally. Opening portions left on the bone cortex brain was placed on electrode surface area somatomotor. Penicillin and first pre-start latency of epileptiform applied epigallocatechin gallate and the control group during a seizure, the frequency and amplitude changes in the median amplitude are recorded with electrocorticography were analyzed by the computer program. There were no epileptiform activity in only a epigallocatechin gallate the control group. Measured only between 21 to 30 minutes before penicillin control between 50 and 100 mg/kg group, frequency have been found significant differences between the groups in terms of the median (P value = 0.050). 21-30 of the control group minutes of the median frequency measured between the other two groups (penicillin before 50 and 100 mg / kg) was found to be significantly higher. Other comparisons in control, before and during seizures penicillin 50 and 100 mg/kg group compared to the amplitude of the median only 11-20. and 21-30. groups in terms of amplitude variable in the penicillin group of pre-measured statistically significant difference was found between the minutes between, respectively (P = 0.049, P = 0.046). İn terms of latency assessment also it concluded that no significant difference was observed in a group. As a result, the studies showed that epigallocatechin gallate rats did not cause antiepileptic effect of the implementation on an experimental epilepsy model was created with penicillin and epileptiform some point on activity in the activity frequency and amplitude variable terms to the source of the work will be done with epigallocatechin gallate showed a poor effect it is important that these results.