Gebe sıçan ovaryumunda damar gelişiminin histolojik incelemesi
Histological examination of vessel development in the pregnant rat ovary
  1. Tez No: 489839
  2. Yazar: GAYE ARZU ÇELİKKALKAN ŞENÇOBAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: aktin, anjiyogenez, damar, korpus luteum, ovaryum, actin, angiogenesis, corpus luteum, ovary, vessel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada gebe sıçan ovaryumunda gebeliğin 14., 17., 20. günlerinde ve doğumun ilk günü meydana gelen damar gelişimi araştırıldı. Çalışmada 4 aylık 250-300 gram ağırlığında, 25 adet dişi ve 4 adet 250-300 gram ağırlığında erkek Wistar albino türü sıçan kullanıldı. Gebe olmadığı belirlenen her dişi sıçana 20 IU Pregnant Mare's Serum Gonadotropin (PMSG), 48 saat sonra ise 20 IU insan koryonik gonadotropin (hCG) intraperitonal şekilde enjekte edilerek sıçanlarda süperovulasyon sağlandı. Hayvanların çiftleşmesi sonucunda vajinal plak oluşumları izlendi. Vajinal plak oluşumu gözlenen dişi sıçanların yanlarından erkek sıçanlar alınarak dişi sıçanların gebeliğin 0. günü olduğu kabul edildi. Bu hayvanlar, biri kontrol grubu olmak üzere her grupta 5 hayvan olacak şekilde toplam 5 gruba ayrıldı. Bu gruplar; Kontrol Grubu, Deney grubu I (14 günlük gebe sıçan), Deney Grubu II (17 günlük gebe sıçan), Deney Grubu III (20 günlük gebe sıçan) ve Deney Grubu IV (Doğumun ilk günü) olacak şekilde oluşturuldu. Kontrol grubu ile gebeliğinin 14., 17., 20. günleri ve doğumun ilk günündeki sıçanların sağ ve sol ovaryumları çıkarıldı. Alınan ovaryum dokularından korpus luteumun incelenmesiyle gebeliğin ilerleyen sürecinde ve doğum sonrasında ovaryumda damar gelişiminde meydana gelen değişimlere bakıldı. Elde edilen bulgular sıçanlarda gebeliğin 14. ve 17. günlerinde korpus luteumda bol miktarda damarlanmanın olduğunu, 20. gününde damarlanmanın azaldığını ve doğumun ilk günü korpus luteumda çok nadir damarlanmaya rastlandığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the development of vascular development in the pregnant rat ovary on the 14th, 17th, 20th days of gestation and the first day of birth. 25 female Wistor albino rat 4 months old weighted between 250-300 gr and 4 male Wistor albino rat also 4 months old between 250-300 gr. Rat which are not pregnant 20 IU hCG injected by intraperitonal form superovulation has been enabled. When vaginal layer has been observed male rat has been taken away from cage and day accepted as day 0 in pregnancy. These animals were divided into 5 groups as 5 animals in each group. These groups are; The Control Group, The Experimental Group I (14th day pregnancy of rat), The Experiment Group II (17th day pregnancy of rat), The Experimental Group III (20th day pregnancy of rat) and The Experimental Group IV (First Day of Birth). Right and left ovarium were taken out from, control group and the rats whose pregrancy period 14th, 17th, 20th and the first day of the birth respectively beside with. The corpus luteum of the ovary sections results in progressive tissue taken from the examination process of pregnancy and postnatal development were assessed in the ovary of vascular changes occurring. Taken from ovarian tissue, the corpus luteum examined by advancing the process of pregnancy and postnatal vaccular development in the ovary was looking at the changes taking place. The findings of pregnancy in rats 14th and 17thdays is the large amount of vasculature in the corpus luteum, a decrease of vascularity the 20th day and the first day of birth showed that the corpus luteum found a very rare vessel.