Teobrominin başlangıç mine çürükleri üzerindeki etkisinin in vitro olarak değerlendirilmesi
Evaluation the effect of the theobromine on initial enamel caries in vitro
- Tez No: 489838
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL KESKİN, DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fluorid, Mikrosertlik, Remineralizasyon ajanları, SEM-EDX, Teobromin, Fluoride, Microhardness, Remineralization agents, SEM-EDX, Theobromine
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Fluorid uzun yıllardır remineralizasyon ajanı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda fluoridin olası yan etkileri nedeniyle yeni remineralizasyon ajanı arayışına gidilmiştir. Kakao çekirdeğinden elde edilen teobromin güncel remineralizasyon ajanlarından bir tanesidir. Bu in vitro çalışmanın amacı başlangıç çürük lezyonlarının tedavisinde teobromin ve fluoridin farklı konsantrasyonlarının remineralizasyon etkinliğini değerlendirmektir. Bu amaçla sığır dişlerinden hazırlanmış 10 mine örneğinden oluşan 5 deney grubu [200 mg/l Teobromin grubu (Grup T1), 500 mg/l Teobromin grubu (Grup T2), 500 ppm Fluorid grubu (Grup F1), 1450 ppm Fluorid grubu (Grup F2), Kontrol grubu (Grup K)] oluşturulmuştur. Bütün örnekler yapay çürük lezyonu oluşturmak amacı ile 32 saat boyunca demineralizasyon solüsyonunda bekletilmiştir. Yüzey sertlik değerleri (KHN) Knoop mikrosertlik cihazı, kalsiyum (Ca), fosfor (P) miktarları ve Ca/P oranları enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi (SEM-EDX) kullanılarak analiz edilmiştir. Remineralizasyon ajanları deney gruplarına 8 gün boyunca bir pH döngüsü içerisinde uygulanmıştır. Örneklerin mikrosertlik ve mineral ölçümleri tedavi sonrasında tekrarlanmıştır. Araştırmamızın sonuçlarına göre K grubu hariç tüm gruplarda KHN, Ca ve P tedavi sonrası değerleri demineralizasyon sonrası değerleri ile kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı artış göstermiştir. Tedavi sonrası KHN ve Ca değerleri açısından F2 ve T2 grupları diğer tüm gruplardan istatiksel olarak anlamlı artış göstermiştir. Çalışmamızın sonuçlarına göre 500 mg/l Teobromin'in, 1450 ppm Fluoride yakın düzeyde yüzey sertliğini ve Ca ile P birikimini arttırdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Fluoride has been used as a remineralization agent for many years. In the recent years, due to possible side effects of fluoride, research related with a new remineralization agent has been made. Theobromine derived from cocoa bean is one of the current remineralization agents. The aim of this in vitro study was to assess the remineralization efficacy of different concentrations of theobromine and fluoride in the treatment of initial caries lesions. For this purpose, 5 experimental groups consisting of 10 bovine enamel samples prepared (200 mg/l Theobromine group (Group T1), 500 mg/l Theobromine group (Group T2), 500 ppm Fluoride group (Group F1), 1450 ppm Fluoride group (Group F2), and control group (Group K). All samples were incubated with demineralization solution for 32 hours to create artificial caries lesions. Surface hardness values calculated with (KHN) Knoop microhardness device and quantities of Calcium (Ca) and phosphorus (P) and, Ca / P ratios were analyzed with using energy dispersive X-ray spectroscopy (SEM-EDX). Remineralization agents were applied to the groups in an experimental pH cycle for 8 days. Microhardness and mineral deposition measurements of the samples were repeated after treatment. According to the results of our study, the values of KHN, Ca and P deposition after treatment in all groups except group K showed a statistically significant increase compared with post demineralization values. There was a statistically significant increase in F2 and T2 groups in terms of KHN and Ca values, after treatment compared to all other groups. Based on the results of our study, it can be said that 500 mg/l Theobromine increased the surface hardness and Ca and P deposition at the close level of 1450 ppm Fluoride.