Romatoid artrit'te mikrorna-146A, mikrorna-223 düzeyleri, sensitive ve spesifiteleri, diğer hastalık parametreleri ve biyolojik ajan tedavisiyle ilişkisi
Serum microrna-146A and mi̇crorna-223 levels, sensitivity and specificitys, relationship with disease parameters and treatment of biological agents in rheumatoid arthritis
- Tez No: 489886
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF GÜLKESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, mikroRNA-146a, mikroRNA-223, Rheumatoid artrithis, MicroRNA-146a, MicroRNA-223
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı Romatoid artrit (RA) hastalarında mikroRNA-223 (miR-223) ve mikroRNA-146a (miR-146a) düzeylerinin belirlenmesi ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması, RA tanı ve aktivitesi için sensivite ve spesifitelerini belirlemek, biyolojik ajan tedavisi ile ilişkileri ve hastalık aktivasyon parametreleri ile korelasyonunun araştırılmasıdır. Amerikan romatoloji cemiyetinin RA tanı kriterlerini karşılayan ve bu tanıyla takip edilen 60 RA'lı hasta (43 kadın, 17 erkek) ve 30 sağlıklı kontrol (17 kadın, 13 erkek) çalışmaya dahil edilerek karşılaştırıldı. Hastalık aktivitesini değerlendirmek için hastalık aktivite skoru 28 (DAS28) hesaplandı. Fiziksel fonksiyon kapasitesi (disability) sağlık değerlendirme anketinin (HAQ) ve Nottingham sağlık profili ile değerlendirildi. Eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), C reaktif protein (CRP), romatoid faktör (RF) ve anti cyclıc citrullinated peptide (ANTI-CCP) düzeyleri rutin laboratuar metodlarıyla belirlendi. Serum 223 ve mir-146a düzeyleri PCR ile ölçüldü. El eklemlerinin radyografik değerlendirmesi modifiye Larsen skorlamasına göre yapıldı. Yaş ve cinsiyet açısından RA'lı hastalarla sağlıklı kontroller arasında anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p=0.245, p=0.414). Ortalama hastalık süresi 9,98±6,67 (1-30) yıl ve ortalama DAS28 skoru 3.56±1.11 olarak bulundu. Sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında DMARD ve biyolojik ajan alan RA'lı hasta gruplarında serum mir-223 ve mir-146a düzeylerinde anlamlı derecede yükseklik saptanmadı(sırasıyla p=0.154-p=0.074, p=0.767-p=0.058). Ortalama serum mir-223 ve mir-146a düzeyleri yüksek/orta hastalık aktiviteli grupta düşük aktiviteli gruba göre anlamlı derecede daha yüksek idi (p0.05). Ayrıca DMARD ve biyolojik tedavi alan gruplar arasında miR-223 ve miR-146a düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmedi (p>0.05). Bu çalışma aktif RA'li hastalarda serum MMP-3 düzeylerinin yüksek olduğunu ve hastalık aktivitesi ile korele olduğunu göstermektedir. Bu nedenle serum mir-223 ve mir-146a düzeyleri hastalık aktivitesini takipte yeni bir parametre olabilir. Bu bulguları doğrulamak için daha fazla katılımcının olduğu çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare serum MicroRNA-146a and microRNA-223 levels in patients with rheumatoid artrithis (RA) and healty controls to determine their sensitivity and specificity for the diagnosis and disease activity, relationship with the treatment of biological agents and clinical significance in patients with RA. Sixty (43 women, 17 men) with RA according to American Collage of Rhematology criteria and at follow up, enrolled in this study and compared thirty healty controls (17 women, 13 men). To evaluate disease activity score 28 (DAS28) was calculated. Physical function capasity (disability) was asssessed with Health Assesment Quastionnarie (HAQ) and Nottingham Health Profile (NHP). Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), C Reactive Protein (CRP), Rheumatoid Factor (RF) and antıcyclıc cıtrullınated peptıde (ACCP) levels were determined by routıne laboratory methods. Serum MicroRNA-146a and microRNA-223 levels of the patients with RA and healty controls were measured PCR. Radiographic assesment of hands joints was evaluated accordind to the modified Larsen score. Between patients with RA and healty controls, there was no significant difference with respect to the gender and age (respectively p=0.245, p=0.414). The mean disease duration was 9,98±6,67 years, and the mean DAS28 score was 3.56±1.11 in patients with RA. There was no significant difference with serum microRNA-146a and microRNA-223 levels (p>0.05) in patients with DMARDs and biological agents groups compared to healty controls. While the mean serum microRNA-146a and microRNA-223 levels were significantly different between the high/modare active and low active group (p0.05) This study shows that Serum microRNA-146a and microRNA-223 levels were increased in active RA patients in comparison to control group and there was a significant correlation with the disease activity. Thus microRNA-146a and microRNA-223 levels may be a new usefull parameter in following the disease activity. The sample of our study can be enlarged and further studies are required.