Miyokard infarktüsünde akut faz reaktanı olarak serum pentraksin-3 düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of serum pentraxin-3 levels as an acute phase reactant in myocardial infarction
- Tez No: 489934
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜLÜFER TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Miyokard İnfarktüsü, KAH, Akut Faz Reaktanları, Pentraksin-3, CRP, Myocardial Infarction, CAD, Acute Phase Reactants, Pentraxin-3, CRP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ülkemizde ölüm nedenleri arasında kardiyovasküler hastalıklar birinci sırada gelmektedir. Erken tanı ve tedavi kardiyovasküler hastalıklarda hayati öneme sahiptir. Tanının kesinleşmesi kişiyi olası miyokard infarktüsü (Mİ), kalp yetmezliği, ani kardiyak ölüm ve benzeri sağlık problemlerinden koruyabilmektedir. Miyokard infarktüsünün etyopatogenezinde arterit, travma, diseksiyon, emboli gibi ender görülen durumlar ile birlikte genellikle ateroskleroz ve aterotromboz yatmaktadır. Günümüzde yapılan çalışmalar, koroner arter hastalarında yeni bir akut faz reaktanı olan Pentraksin-3' ün (PTX 3) diğer akut faz reaktanlarına göre erken bir biyobelirteç olduğunu göstermektedir. Pentraksin- 3, TNF 14 geni tarafından kodlanan, 381 amino asitten oluşan multimerik bir glikoproteindir. PTX 3 mononükleer fagositler, dendritik hücreler, fibroblastlar, endotel hücreleri, düz kas hücreleri, adipositler, sinoviyal hücreler, kondrositler ve epitel kaynaklı hücrelerden sentezlenir. Akut faz yanıtında hızlıca yükselmesi, birkaç saat içinde binlerce kat artabilmesi, hızlıca eski seviyelerine inmesi, diürnal varyasyon göstermemesi, yaş ve cinsiyet farkı göstermemesi PTX 3' ün çarpıcı biyolojik özelliklerindendir. Bu çalışmaya, Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Kardiyoloji bölümüne başvuran, Mİ (ST elevasyonsuz miyokard infarktüsü (NSTEMİ ) ve ST elevasyonlu Mİ (STEMİ) hastalığı tanısı konulan 48 hasta ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 88 birey dahil edildi Hasta ve kontrol grubuna ait bireylerin venöz kanları 5 ml katkısız biyokimya tüplerine alındı. Serum örneklerinden CRP, CK-MB düzeyleri türbidimetrik yöntem, total kolesterol ve HDL-kolesterol düzeyleri enzimatik kolorimetrik yöntem (CHOD/PAP), trigliserid düzeyleri enzimatik-kolorimetrik/gliserolfosfat oksidaz-peroksidaz yöntemi ile çalışıldı. LDL ve VLDL kolesterol düzeyleri Friedewald eşitliğine göre hesaplandı. Serum PTX 3 düzeyleri ELISA yöntemi ile belirlendi. p< 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bu çalışma sonucunda PTX 3 düzeyleri Mİ grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Sonuç olarak serum PTX 3 düzeyleri gelecekte Mİ' nün erken tanısı için güvenilir ve spesifik bir biyobelirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular disease is the first leading causes of death among all diseases in our country. Early diagnosis and treatment of cardiovascular diseases is vital. Accuracy of diagnosis protects people from possible myocardial infarction, heart failure, sudden cardiac death and similar health problems. Mostly atherosclerosis and atherothrombosis lie in the pathogenesis of myocardial infarction as well as artery, trauma, dissection, embolism. Recently, pentraxin-3 (PTX 3) a new acute phase reactant in coronary artery disease compared to other biomarkers that indicate an early acute phase reactants. PTX 3 is a multimeric glycoprotein which is encoded by the gene TGF 14 and includes 381 amino acid. PTX 3 synthesized from mononuclear phagocytes, dendritic cells, fibroblasts, endothelial cells, smooth muscle cells, adipocytes, synovial cells, chondrocytes and epithelial cells. PTX 3 has remarkable biological properties such as rapid rise in the acute phase response, increase thousands of times within a few hours, and come down to the old level quickly and not show diurnal variation, age and gender differences. In this study, 48 patients which is admitted to Mersin University Health Research and Application Hospital cardiology department and diagnosed with non-ST elevation myocardial infarction and ST segment elevation myocardial infarction and 40 healthy people for a total of 88 subjects was be enrolled. 5ml venous blood samples of the patient and control groups was be taken to plain biochemistry tube for serum lipids, CRP and CK-MB. In serum samples, CRP, CK-MB levels was be studied by turbidimetric method, total cholesterol and HDL-cholesterol levels by enzymatic colorimetric method, triglyceride levels by enzymatic-colorimetric/glycerophosphate oxidase-peroxidase method. LDL and VLDL cholesterol levels was be calculated according to the Friedewald equation. Serum PTX-3 levels was be determined by ELISA. A“p”value of < 0.05 was be considered statistically significant. As a result of this study, PTX 3 levels were higher in the MI group than in the control group. In conclusion, serum PTX 3 levels can be used as a reliable and specific biomarker for early diagnosis of MI in the future.