Çocuk yoğun bakım ünitesinde hipomagnezemi; etyoloji, risk faktörleri ve mortalite ilşkisi
Hypomagnezemia in pediatric intensive care unit; etiology, risk factors and relationship of mortality
- Tez No: 490006
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun BakımÜnitesi, Hipomagnezemi, Mortalite, Hypomagnesemia, Mortality, Pediatric Intensive Care Unit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'ne (ÇYBÜ) yatan hastaların hipomagnezemi; etyoloji, risk faktörleri, sıklığı ve mortalite ilişkisini saptamak ve hipomagnezemiyi destekleyerek mortaliteyi azaltmaya katkıda bulunmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastahanesi ÇYBÜ'ne Ocak 2014 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında yatırılan hastaların retrospektif dosya taraması yapılarak yaşı, cinsiyeti, tanısı, altta yatan hastalığı, mevcut hastalığı, postoperatif olup olmadığı, Pediatrik mortalite indeks, Pediyatrik mortalite risk skorları ve sonlanımı kaydedildi. Hipomagnezemi tanımı: Serum Magnezyum düzeyinin 1,7 mg/dl (0,7 mmol/L)'nin altında olması olarak tanımlanır. Bulgular: Hastaların klinik özellikleri; toplam olgu 229, yaş 57,29±59,527 (1-191) aydı. Olguların 118'i (%51,5) erkek; 111 (%48,5) kız hastaydı. ÇYBÜ'ye yatış sırasında hipomagnezemi olguların 44'ün de (%19,2) görülürken, yatış süresince olguların 162'sinde (%70,7) hipomagnezemi gelişti, yatış esnasında ve yatış süresince magnezyum düşüklüğü görülmeyen olgu sayısı 67 (%28,4) saptandı. ÇYBÜ'ne yatış süresi; yatış süresince hipomagnezemi olanlarda 17,3±21,9 gün, hipomagnezemi olmayanlar da 10,7±22,8 gündü (p=0,001). ÇYBÜ'ne yatış sırasında ve yatış süresince magnezyumu normal olan grupta mortalite oranı %37,3, yatış sırasında hipomagnezemi olanlarda %45,5 ve yatış süresince hipomagnezemi gelişenlerde %47,5 saptandı. Yatış süresince hipomagnezemi gelişen hastaların %81,5'inde hipoalbüminemi, %30,9'unda hipofasfatemi, %35,5'inde hipopotasemi saptandı (p=0,001). Sonuç: Magnezyum düşüklüğü ÇYBÜ'de sık görülmektedir, hipomagnezemik hastaların yatış süreleri uzundur, mortalitesi yüksektir, Mekanik ventilatör (MV) bağlanma oranı ve MV'de kalma süreleri uzundur. Hipomagnezemiye elektrolit bozuklukları sık eşlik etmektedir. ÇYBÜ'de magnezyum düzeyi daha yakın takip edilmelidir. ÇYBÜ'nde hipomagnezemi ve bununla ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi için prospektif ve daha geniş çaplı araştırmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to find; etiology, risk factors, frequency and mortality, and to contribute to reducing mortality by supporting hypomagnesaemia in hospitalized patients of Pediatric Intensive Care Unit (PICU). Material and Method: In this study, files of patients screened retrospectively who admitted to Şahinbey Research and Practice Hospital PICU between January 2014 and August 2016. Age, gender, diagnosis, underlying disease, whether or not postoperative, Pediatrik mortalite indeks, Pediyatrik mortalite risk skorları are recorded. The definition of hypomagnesemia is defined as the serum Magnezyum level below 1,7 mg / dL (0,7 mmol / L). Findings: Clinical features of patients; Total cases were 229, mean age was 57,29 (1-191 months). 118 of the cases (51,5%) were male; 111 of them were girls (48,5%). While hypomagnesemia were found 44 (19,2% ) cases during admission to hospital, hypomagnesemia developed in 162 (%7,7) of the cases during the hospitalization. In 65 (%28,4) of patients did not have hypomagnesemia before or during the hospitalization. Duration of hospitalization 17,3 ± 21,9 days in patients with hypomagnesemia and 10,7 ± 22,8 days in patients without hypomagnesemia (p = 0.001). Mortality rate was 37,3% in the group with normal magnesium, 45,5% in the patients with hypomagnesemia in admission and 47,5% in patients with hypomagnesemia during hospitalization. Hypoalbuminemia was found in 81,5%, hypophosphatemia in 30,9% and hypopotassemia in 35,5% of the patients who developed hypomagnesemia during hospitalization (p = 0.001). Result: Hypomagnesemia is common in PICU, hypomagnesemic patients have a longer hospital stay, higher mortality, higher rate of need mechanical ventilator, and are often accompanied by electrolyte disturbances. Magnesium should be followed closely in PICU. Evaluation of hypomagnesemia and associated factors in pediatric intensive care units in larger prospective studies is required.