Lise öğrencilerinin sigara ve alkol kullanım yaygınlığının belirlenmesi
Determination of the prevalence of smoking and alcohol use ofhigh school students
  1. Tez No: 490041
  2. Yazar: HATİCE AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, Bağımlılık, Madde Bağımlılığı, Alışkanlık, Lise Öğrencileri
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı ve bireylerin bağımlı olmaları ülkemizde özellikle ortaöğretim öğrencileri arasında hızla yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle ergenlik dönemi yaş aralığında bulunan ortaöğretim öğrencilerinin tanınması büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı; lise öğrencilerinde görülen sigara ve alkol kullanım alışkanlığı ve yaygınlığını saptayarak, bu doğrultuda elde edilecek bulgulara dayalı olarak ortaöğretim öğrencilerinin madde bağımlılığı alışkanlığı ve yaygınlığına yönelik çözüm önerileri getirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu; Şanlıurfa İli Ceylanpınar İlçesindeki çeşitli ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören her sınıf seviyesindeki öğrencilerden tesadüfî seçilen toplam 1500 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 21.0 istatistik programından yararlanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda; Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre Şanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesindeki lise öğrencilerinin %75.9'unun şimdiye kadar hiç sigara kullanmadığı ve %24.1'inin belli aralıklarla sigara kullanmaya devam ettiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda %16.2'sinin en az bir kez alkol kullandığı ve bu miktarın %19.5'inin da her gün alkol kullanmaya devam ettiği belirlenmiştir. Öğrencilerin sigara ve alkol kullanma düzeyi ile cinsiyet, devam edilen sınıf seviyesi, devam edilen okul türü, bağımlı arkadaşı olma durumları arasında anlamlı bir fark vardır. Buna göre erkek öğrenciler, 10. sınıf ve meslek lisesi öğrencileri ile bağımlı arkadaşı olanlar daha fazla sigara ve alkol tüketmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, Şanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesindeki lise öğrencilerinde bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımının var olduğu, fakat kullanım yaygınlığının Türkiye'de daha önceki yıllarda yapılan benzer araştırmalar ile karşılaştırıldığında daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada öğrencilerin bağımlılık yapıcı maddeleri kullanım alışkanlığı ve yaygınlığı tespit edilerek, konuyla ilgili kurumlar ile ortaöğretim öğrencilerine yönelik koruyucu ve bilgilendirici eğitimlerin öğrencilerin sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklerine göre yeniden yapılandırılmasının gerekliliği düşünülmektedir. Araştırmanın eğitimciler için faydalı olacağını düşünerek, yapılacak araştırmalara da ışık tutmasını ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
The use of addictive substances and addicted individuals are becoming increasingly common, especially among secondary school students. So, it is very important the recognition of high school students between the ages of adolescence. The aim of this research is to confirm the habit of cigarette and alcohol addiction and the prevalence among high school students. And by means of these findings, to find solutions about the habit of cigarette and alcohol addiction and its prevalence among high school students. The study group of the research consists of 1500 students that chosen with randomly and attending various secondary education institutions in all grades in the township of Ceylanpınar province of Şanlıurfa. As a data cellection instrument, a survey form developed by researcher was used. In order to resolve of data gained from the research, the statistics programme SPSS 21.0 was used. As the result of data analysis; According to the findings of the research, it has been found that 75,9 percent of Şanlıurfa province Ceylanpınar township of high school students have not smoked even once and that 24,1 percent of them have been smoking periyodically. Also, it has been determined that 16,2 percent of the students have drunk alcohol at least one time and that 19,5 percent of this amount have been drinking alcohol daily. There is a significant differences between the level of drinking alcohol, smoking and sexuality, the level of the present class, type of the school and on the occasion of being dependent friends. According to that; male student,10th class, vocational high school students and dependent friends consume more alcohol and cigarette. According to result of the study, there has been the usage of addictive substance but the prevalence of the usage has been found less as comparing with the previous similar studies have been done in Turkey. In this research, the usage habits of addictives and its prevalence were confirmed and using these results it is considered to restructure by protective and informative educations. According to secondary education students' social, cultural and economical qualifications, by using these results, together with concerned institutions.We hope that our research intending to be useful for educators, will shed light on future studies. Key words; Adolescent, Addiction,Drug Addiction Habit, High School Student