Investigation of design parameters effects performance of concrete filled steel composite circular beams according design to codes
Tasarım parametrelerinin araştırılması tasarım kodlarına göre monte edilmiş beton dolgulu dairesel kirişlerin performansa etkileri
- Tez No: 490059
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TOLGA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dairesel DBDÇT elemanlar, Eksenel dayanımı, Eğilme dayanımı, Tasarım kodları, Circular CFST members, Axial strength, Flexural strength, Design codes
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dairesel Beton Doldurulmuş Çelik Tüp (DBDÇT) elemanlar birçok yapısal özellik sunmaktadır ve inşaat mühendisliği yapılarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok farklı şekil mevcuttur, ancak en önemlileri dairesel, dikdörtgen ve kare vb. DBDÇT yapılar, yüksek mukavemet, uygun süneklik ve dış şoklara karşı dayanıklılık dahil olmak üzere çok sayıda yapısal faydalar sunmaktadır. Ekonomik olduğu kadar hızlı inşaat ve dolayısıyla ek maliyet tasarrufu sağladığı kanıtlanmıştır. DBDÇT elemanlar normal dayanımlı beton doldurulmuş dairesel yapısal kesitler içermektedir. Bu çalışmada kullanılan parametreler, Amerikan (AISC 360-10) ve Avrupa (Eurocode 4-2004) tasarım kodalarının hesap denklemlerine göre; Çap (D), kalınlık (t), çeliğin akma dayanımı 〖(f〗_y) ve beton basınç dayanımının 〖(f〗_c^') elemanlar üzerindeki etkilerini ve bunların karşılaştırmalarını gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Concrete Filled Steel Tubular (CFST) members offer many structural features and have been widely used in civil engineering structures. Available in many different shapes, but most important circular, rectangular and square, etc. The CFST structures offers numerous structural benefits, including high strength, favorable ductility, and highly absorbable to withstand external shocks. They have proven to be economically as well as providing for the rapid construction and thus additional cost savings. The circular CFST members included normal strength concrete filled circular structural sections. In this study the parameters; diameter (D), thickness (t), yield stress 〖(f〗_y), and compressive strength of concrete 〖(f〗_c^') show their effect on the members and their comparison, according to calculation equations of the American (AISC 360-10) and European (Eurocode 4-2004) codes for the design of which parameter effects performance of CCFST members under axial compression and flexure.