Investigation of the fracture energy of concrete strengthened by hybrid fibers
Hibrit elyaflarla güçlendirilmiş betonun kırılma enerjisinin incelenmesi
  1. Tez No: 490061
  2. Yazar: RASOOL DAKHIL MOHSIN
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ÖZAKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılma enerjisi, elyaf katkılı beton, hibrit elyaf, basınç dayanım
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yükleme altında betonun davranışını temsil eden mevcut iki farklı yaklaşım var olup bunlar mukavemet ve kırılma mekaniği yaklaşımlarıdır. Mevcut çalışmada, çelik elyaf, cam elyaf, polyvinyl alkol elyaf, polypropylene elyaf veya nano monofilament katkılı ve hacim fraksiyonunun (0.5, 1.0 ve 2%) olduğu elyaflı betonun mukavemet ve kırılma enerjisine etkisi araştırılmıştır. Otuz altı prizmatik ve buna tekabül eden standart silindirler imal edilerek karşılaştırmalar yapıldı. Sonuçlara bakıldığında, farklı elyaf türleri arasında, mekanik özelliklerde en yüksek iyileşmenin, basınç ve çekme mukavemetinin % 24 ve % 107 oranında iyileştiği 1% çelik elyaf katkısı ile üretilen betondan elde edildiğini görüldü. Dahası, hibrit elyaflar arasında, normal beton ile karşılaştırıldığında basınç mukavemetinde %33, çekme mukavemetinde %137 lik en yüksek iyileşme değerleri betona 1% çelik elyaf ve 1% polyvinyl alkol elyaf eklendiğinde elde edildi. Kırılma enerjisindeki en yüksek iyileşme, 1% çelik elyaf ve 1% nano monofilament kullanılarak üretilen numune olurken iyileştirme normal betonun 80 katıydı. Tek elyaf kullanımı düşünüldüğünde, çelik elyaflı betonun kırılma enerjisi normal betonun 36 katı kadar olduğu görüldü. nano monofilament tek başına kullanıldığında, normal betona kıyasla kırılma enerjisini sadece 19 kat geliştirildi. Çekme mukavemetinde iyileşme olmasına rağmen (16% lik) cam elyafın 1% kullanılması, kırılma enerjisi ve basınç dayanımı üzerinde herhangi bir etkisi olmadı.
Özet (Çeviri)
Two different approaches are actively representing the behavior of the concrete under loading, that is the strength approach and the fracture mechanic approach. In the current work, fibrous concrete was investigated, the effect of the fiber types (Steel fiber, Glass Fiber, Polyvinyl alcohol Fiber, Polypropylene Fiber, and Nylon Monofilament Fiber) and its volume fraction (0.5, 1.0, and 2%) on the strength and fracture energy. Thirty-six prisms and its corresponding standard cylinders were constructed and used in the comparisons. The results showed that, among the different types of fibers the highest improvement in mechanical properties was obtained by adding 1% of Steel fiber, where the compressive and tensile strength were improved 24 and 107%. Moreover, among the hybrid fibers, the highest improvement in compressive and tensile strength compared to the plain concrete was 33% and 137%, respectively, this was obtained from including 1% of Steel fiber and 1% of Polyvinyl alcohol Fiber. The highest improvement in fracture energy was produced from using 1% of Steel fiber and 1% of Nylon Monofilament Fiber, the improvement percentages were 80 times the plain concrete. Comparing to the using of single fibers, using the Steel fiber alone was improved the fracture energy by 36 times of the plain concrete, and using the Monofilament Fiber alone were improved the plain concrete just 19 times. Using 1% of Glass Fiber wasn't shown any effect on the fracture energy and compressive strength in spite of its improvement in tensile strength (16%). Key words; Fracture energy, Fibrous concrete, hybrid fiber, compressive strength