Behavior of two-way concrete slabs reinforced with fibers
Elyaf katkılı betonarme iki yönlü döşemelerin davranışı
  1. Tez No: 490075
  2. Yazar: ISRAA SABBAR ABBAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PVA ve PP lifli betonarme, artık zımbalama mukavemeti, konvansiyonel çelik takviye, PVA and PP fibers reinforced concrete, residual punching shear strength, conventional steel reinforcement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Döşeme kolon bağlantısı yapısal bir sistemdir, burada kolon sütun başlığı veya levha panel olmadan döşemeyi desteklemektedir. Bu tür bağlantı, çökmeye neden olabilecek yüksek kırılganlık davranışını göstermektedir. Çeşitli elyafların eklenmesi bu problem için en önemli çözümlerden biridir. Kırılganlığı azaltmak için elyaf yoğun matrise eklenmekte, buda matrisin liflerle olan bağını ve çatlama sonrası mukavemeti arttırdığı görülmektedir. Rastgele yönlendirilmiş lifler kompozit malzemeler gibi davranarak betonların mukavemetini artırmaktadır. On tane betonarme döşeme kolon bağlantısının davranışı araştırılmıştır. % 63 oranında ince agrega içeren yoğun beton üzerine sentetik lifler (Polipropilen ve iki boy oranı polivinil alkol) eklenmiştir. Araştırmada % 0.9 donatı oranına ve aynı boyutlara (500 × 500 × 60 mm) sahip on kare döşeme deneysel olarak incelenmiştir. İncelenmen temel parametreler, farklı lif tür ve boyuları ile hacim fraksiyonunun etkisi idi. İki tür lif ve (0,5, 1,0 ve 1,5%) hacim fraksiyonunda üretilen lifli döşemeler normal beton döşemeler ile kıyaslanmıştır. Elde edilen sonuçlar ACI318-14 tarafından önerilen denklem ile karşılaştırılmıştır. Burada deneysel çalışmadan elde edilen maksimum nihai yük, son zımbalama makası yükü standarta göre% 186 daha yüksektir. Bu sonuca 6 mm uzunluğunda% 0.5 PVA ilave edilerek ulaşılmıştır. Test sonuçları, yoğun beton üzerine elyaf eklenmesinin, basınç dayanımı % 74 oranında arttığını ve ayrıca, lif içeriği arttıkça yük direncinin kademeli olarak arttığını göstermektedir. Nihai direnç yükünde % 45'e varan artışa ulaşılmıştır. Aynı şekilde, fiber eklenerek, ilk çatlama direnci yükü % 59'a kadar yükselmiş ve döşemelerin normal beton ile karşılaştırıldığında deformasyonunu azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
The flat plate-column connection is a structural system, where columns without capitals or drop panels support the slab. This type of connection is governed by its weak strength of two-way shear (punching shear), which shows high brittleness behavior that leads to collapse. Adding the various types of fibers were the most important solution. Moreover, fibers are adding to the dense matrix in order to decrease the brittleness, in turns, increasing the sense of the matrix is increasing the bond with fibers and increasing the post-cracking strength. Fibers used in Reinforced Concrete (RC) that randomly oriented making the concrete behave as composite materials, which improve the residual strength of the members. Behaviors of the flat plate-column assembly of ten reinforced slabs were investigated.Synthetic fibers (Polypropylene and two aspect ratio ofpolyvinyl alcohol)were added to the dense concrete that includes 63% of fine aggregate. Ten square slabs ofsame reinforcement ratio (0.9%) and same dimensions (500 × 500 × 60 mm) were used in investigation.The main parameters was the effect of different fibers type and volume fraction of the fiber. Where, two types of fiber are used, with three percentages of volume fraction, fibers are used (0.5, 1.0, and 1.5%), compared to normal concrete slabs. The obtained result were compared with the proposed equation by ACI318-14, where the maximum ultimate load obtained from experimental work was higher than that ultimate punching shear load by 186%. This result was reached by adding 0.5% of PVA of 6 mm length.The test results shows that, adding fibers to the dense concrete are increased compressive strength by 74%, moreover, increasing the load resistance gradually as the fiber content increases.The enhancement of the ultimate resistance load can reach 45%.In the same manner, adding fiber, increased the first crack resistance load up to 59%, and reduced the deformation of the slabs compared to the normal concrete.