Reaktif güç sistemlerinde harmonik etkilerin belirlenmesi ve analizi
Harmonic effects determination and analysis in reactive power systems
- Tez No: 490221
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reaktif Güç Sistemleri, Harmonik Analizi, Veri Analizi, Reactive Power Systems, Harmonic Analysis, Data Analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Elektrik enerjisinde üretimin, dağıtımın, ölçümlemenin ve kontrol altına alınmanın kolay olması ve çevrim veriminin yüksek olması günümüzde elektrik enerjisi kullanımını yaygın hale getirmiştir. Zamanla nüfusun artması ve sanayinin gelişmesi elektrik enerjisi kullanımına olan talebin artmasına sebep olmuştur. Elektrik enerjisi kullanımında artan talep, elektrik üretiminde ve dağıtımında olan mevcut alt yapının iyileştirilmesini ve daha verimli kullanılmasını zorunlu kılmıştır. Mevcut alt yapının daha verimli kullanılması için elektrik güç sistemlerinde, reaktif güç sistemleri kullanılmaktadır. Reaktif güç sistemleri kullanılarak reaktif güç dengesinin istenilen kararlıkta kalması sağlanmaktadır. Reaktif güç dengesinin istenilen kararlıkta kalması, enerji iletim hatlarındaki kullanım kapasitesini artırmakta ve gerilim düşümlerini azaltmaktadır. Bu durum elektrik enerjisinin daha verimli kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Elektrik güç sistemlerinde lineer olmayan yüklerin veya yarı iletken kaynakların kullanılmasıyla oluşan harmonikler ise reaktif güç sistemlerinde kullanılan ekipmanların zarar görmesine ve sistemin işlevini verimli yapamamasına sebep olmaktadır. Bu harmonik sorununun önüne geçilebilinmesi için reaktif güç sistemlerinde filtreleme yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında, Harmoniklerin Reaktif Güç Sistemleri Üzerindeki Etkilerinin Enerji Kalite Analizörü Ölçümleri ile Reaktif Güç ve harmonik analizi araştırıldı.
Özet (Çeviri)
The ease of production, distribution, measurement and control of electricity, and high conversion efficiency make it widespread today. Over time, population growth and the development of the industry caused an increase in demand for the use of electricity. The increased demand for the use of electricity has necessitated the improvement of the existing infrastructure and the more efficient use of electricity in electricity generation and distribution. Reactive power systems are used in electric power systems for more efficient use of the existing substructure. By using reactive power systems, it is ensured that the reactive power balance is kept at the desired level. The fact that the reactive power balance remains at the desired level increases the capacity utilization in energy transmission lines and reduces voltage drops. This allows more efficient use of electrical energy. Harmonics generated by using non-linear loads or semiconductor sources in electrical power systems cause damage to equipment used in reactive power systems and cause the system to fail to function efficiently. In order to avoid this harmonic problem, filtration is carried out in reactive systems. In this thesis study, Energy Quality Analyzer Measurements and Analysis analyze the effects of harmonics on reactive power systems have been investigated.