Çatı ve cephelerde fotovoltaik panel uygulamaları üzerine bir çalışma: Burdur örneği
A study on photovoltaic panel applications on roofs and facades: Burdur
- Tez No: 490220
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLGER BULUT KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Paneller (PV), Yenilenebilir Enerjiler, Güneş, Photovoltaic Panels (PV), Renewable Energies, Solar Energy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezde çatı ve cephelerde uygulanan fotovoltaik paneller üzerine bir araştırma yapılmaktadır. Burdur ilinde yapılan bu çalışmada bir evin ihtiyacını karşılayan elektrik ihtiyacının fotovoltaik panellerden karşılanması, maliyeti, ortaya çıkacak sorunlardan bahsedilmektedir. İlk bölümde konu ile ilgili genel bilgiler verilmektedir. Genel enerji problemleri, fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiyi kullanmanın gereklilikleri anlatılmaktadır. İkinci bölümde binalarda kullanılabilecek yenilenebilir enerjiden güneşin kullanımına yönelik bilgiler verilmiştir. Binalarda aktif ve pasif sistemler olarak güneşin bina üzerine etkilerinden bahsedilmektedir. Dünyada ve Türkiye'de fotovoltaik panellerin kullanımlarına ilişkin değerlendirmeler ele alınmıştır. Mevcut bir bina ile yeni tasarlanan binalar için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler verilmektedir. Üçüncü bölümde fotovoltaik panellerin (PV) tanımı, tarihi, panelleri oluşturan hücrelerin çeşitleri, fotovoltaik sistemi oluşturan ekipmanlardan bahsedilmiştir. Fotovoltaik panellerin kullanımlarından dolayı ortaya çıkan avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır. Dördüncü bölümde fotovoltaik panellerin binalar üzerinde konumlandırılmasının çatı ve cephelerde uygun koşulların sağlanması hakkında bilgiler verilmektedir. Fotovoltaik panellerin kurulumunun maliyeti incelenmektedir. Beşinci bölümde Burdur ilinde bir alan çalışmasıyla mevcut bina ile yeni tasarlanan bina arasında oluşan farklılıkların fotovoltaik panellerin çatı ve cephede uygulanmasıyla elde edilen veriler anlatılmaktadır. Çatılarda veya cephelerde kullanımlarıyla elde edilen enerjinin verimlerine etkilerinden bahsedilmektedir. Altıncı bölüm olan sonuç bölümünde ise anlatılan tüm bilgilerin tamamı değerlendirilerek fotovoltaik panellerin kullanımlarına ülkemizin avantajlı konumunu göz önüne alınarak kullanımlarının artmasının önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a research is done on the photovoltaic panels applied on the roofs and façades. In this study carried out in Burdur province, it is mentioned that the electricity demand that meets the need of a house is met from photovoltaic panels, cost, problems to be revealed. The first chapter gives general information about the subject. General energy problems explain the necessity of using renewable energy instead of fossil fuels. The second chapter provides information on the use of renewable energy sunshine in buildings. Information is given on what should be considered for an existing building and newly designed buildings. In the third chapter, description of PV, history, types of cells constituting panels, equipment forming photovoltaic system is mentioned. Advantages and disadvantages arising from the use of photovoltaic panels are explained. In the fourth chapter, information about positioning of photovoltaic panels on buildings is provided about suitable conditions on roofs and façades. The cost of installation of photovoltaic panels is examined. In the fifth chapter, the data obtained by applying photovoltaic panels on the roof and facade of the differences between the existing building and the newly designed building with an area study in the province of. In the conclusion chapter, which is the sixth chapter, it is emphasized that the utilization of photovoltaic panels will be improved by taking advantage of the advantageous position of our country by evaluating all the information described above.