The effect of fomitopsis pincola mushroom extract on antioxidant enzyme activites
Fomitopsis pincola mantar özütünün antioksidan enzimler aktivitesi üzerine etkisi
- Tez No: 490357
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. SULTAN BELGİN İŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Fomitopsis pinicola, radikal süpürücü, antioksidan enzimmler, DPPH, Katalaz, Superoksit dismutaz, GlutathioneStransferaz, Fomitopsis pinicola, radical scavenging, antioxidant enzymes, DPPH assay, Catalase, Superoxide dismutase, GlutathioneStransferase
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Uzun zaman önce, mantarlar ve mantarların özütleri, geniş ölçüde tıbbi amaçlarla ve gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Beslenme olarak, mantarların enerji ve yağ oranı düşüktür, ancak protein, karbonhidrat ve diyet lifinin oranı yüksektir. Mantarlar aynı zamanda biyolojik olarak potansiyel tıbbi değere sahip aktif bileşiklerin önemli bir kaynağıdır. Mantarlarda bulunan biyoaktif ikincil metabolitler, fenolik bileşikler, steroller ve triterpenleri içermektedir. Yapılan farklı çalışmalarda, mantarlar ve izole edilmiş biyoaktif bileşenlerin antitümörler, antioksidan, antiviral, hipokolesterolemi ve hipoglisemik etkiler gibi birçok farmakolojik etkiye sahip oldukları tespit edilmektedir. Günlük diyetimizde mantar veya mantar ürünlerinin kullanılması sağlık yararları sağlayabilmektedir. Bu amaçla, bu çalışmada, Fomitopsis pinicola mantar özütü kullanılmıştır. Fomitopsis pinicola mantar üç farklı çözücü; su, metanol, ve etanol kullanılarak yedi farklı şekilde özetlenmiştir. Fenol ve flavonoid içeriklerinin mantar ve özütlerin antioksidan özelliklerinin belirlenmesinde ikinci savunma rolü oynadıkları bilinmektedir. Bu nedenle hazırlanmış özütlerin toplam fenol ve flavonoid içerikleri tayin edilmiştir. Ayrıca özütlere ait antioksidan potansiyel, temel savunma sisteminde yer alan katalaz (KAT), süperoksit dismutaz (SOD), ve glutatyonStransferaz (GST) enzimleri ile test edilmiştir. Özütlere ait radikal süpürücü etkiler DPPH (1,1Difenil2pikrilhidrazil) radikali ile çalışmıştır. Bir saat sıcak suda kaynatılarak iki kere tekrar edilen özütleme en yüksek toplam fenolik ve flavonoid içeriği göstererek sırasıyla 658.900μg GAE/ml ve 245.800μg QE/ml değerleri hesaplanmıştır. Enzim çalışmaları bu özüt kullanarak devam etmiştir. Özütün DPPH radikali üzerine süpürücü etkisi çalışması göstermiştir ki, özüt %70 radikal süpürme etkinliğine sahiptir ve bu etki için IC50 değeri 0.272 g/L olarak bulunmuştur. Özütün CAT ve GST enzimler üzere etkinliği çalışması göstermiştir ki mantar özütü CAT aktivitesini %50, GST aktivitesini de %85 oranın da durdurmuştur (sırasıyla IC50 değerleri 1.951×105 g/L ve 0.0860.593g/L) . Mantar özütün SOD enzimi üzerine etkinliğine tespit edilmemiştir (IC50 değeri 0.001 g / L).
Özet (Çeviri)
A long time ago, mushrooms and their extracts had been widely used for medicinal and food purposes. Nutritionally, mushrooms are low in energy and fat but high in protein, carbohydrate and dietary fiber. Mushrooms are also an important source of biologically active compounds with potential medicinal value. Bioactive secondary metabolites found in mushrooms include phenolic compounds, sterols and triterpenes. In different studies with mushrooms and isolated bioactive constituents have many pharmacological effects such as antitumors, antioxidant, antiviral, hypocholesterolemia and hypoglycemic effects. Using of mushroom or mushroom products in our daily diet may provide health benefits. In this study, Fomitopsis pinicola mushroom extracted with seven different methods, by using three different solvents; water, methanol, and ethanol. Total phenol and flavonoid contents of all this extracts were determined to evaluate their antioxidant potency that can act as secondary defense in the biological system, beside the primary defense enzyme systems, such as catalase (CAT), superoxide dismutase, and glutathioneStransferase. Also the effect of this mushroom on DPPH (1,1Diphenyl2picrylhydrazyl) radical scavenging activity was examined. Since hot water boiled for one hour, and repeated for two times extracts has highest total phenolic contents (TPC) and total flavonoid contents (TFC) valves; 658.900 µg of GAE/ml of extract, and 245.800 µg of QE /ml of extract respectively. DPPH and all enzyme assays were continued by using this extract. This extract has ability to stabilize free radical DPPH about 70%, with IC50 value of 0.272 g/L. also this extract inhibits CAT enzyme activity as 50%, and on the other hand GST enzyme activity was inhibited by the same extract as 85%. The IC50 values of CAT and GST for this extract were calculated as 1.951×105g/L, and 0.0860.593g/L respectively. While this extract has not significant effect on SOD enzyme and IC50 value calculated as 0.001 g/L.