Bingöl katı atık depolama sahasından alınan sızıntı sularının arıtımında Phanerochaete chrysosporium (ME446)'un etkinliğinin belirlenmesi
Determination of the efficacy of phanerochaete chrysosporium (mME446) in the treatment of leachate from Bingol solid waste storage area
- Tez No: 490400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Phanerochaete chrysosporium, sızıntı suyu, KOİ azalışı, metal giderimi, beyaz çürükçül fungus, Phanerochaete chrysosporium, leachate, COD reduction, metal removal, white rot fungus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Katı atık depolama sahalarında oluşan sızıntı suları, atık bileşiminden kaynaklanan kirletici ve nütrientleri bünyesinde bulundurması nedeniyle, toprak aracılığıyla yeraltı ve yer üstü sularına ulaşabilmekte ve ulaştığı alıcı ortama yüksek miktarda kirlilik yükü taşıyabilmektedir. Çalışmamızda sızıntı suyu içeren farklı 4 statik sıvı gelişim ortamında P. chrysosporium tarafından gerçekleştirilen inkübasyonun 5, 10 ve 20. günlerindeki; pH, iletkenlik, toplam fosfat değerlerindeki değişimler ile 20. günün sonundaki gelişim ortamlarına ait KOİ (Kimyasal oksijen ihtiyacı) azalışı, metal (Fe2+, Mn2+, Zn2+ ve Cu2+) uzaklaştırma yüzdesi ve toplam kuru misel ağırlıkları belirlenmiştir. Özellikle X uygulama grubunda kullandığımız mantar ile inkübasyonun 20. gününün sonunda %84 oranında Mn2+ ve Zn2+ uzaklaştırılması sağlanabilmiştir. Yine aynı X uygulama ortamında 20. günün sonunda %90.88 oranında KOİ azalışı da elde edilmiştir. Diğer uygulama gruplarında da aynı şekilde hem metal uzaklaştırma açısından ve hem de KOİ azalışı yönüyle belli oranlarda iyileştirmeler tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışmamızdan elde edilen bulgular, beyaz çürükçül mantar P. chrysosporium'un sızıntı suyu bulunduran tüm uygulama gruplarında sergilediği gerek metal uzaklaştırma etkinliği ve gerekse de KOİ azaltma kapasitesi yönüyle sızıntı sularının iyileştirilmesi çalışmalarında alternatif biyolojik bir kaynak olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Determination of the Efficacy of Phanerochaete chrysosporium (ME446) in the Treatment of Leachate from Bingöl Solid Waste Storage Area Since leachate formed in solid waste storage areas contain pollutants and nitrites originating from the waste compound, they can reach underground and surface waters through the soil and can convey a high amount of pollution load to the area they reach. In this study in which an incubation was carried out by P. chrysosporium in 4 different static liquids containing leachate, on the 5th, 10th and 20th days; pH, conductivity, changes in total phosphate values as well as COD (Chemical oxygen demand) reduction in the development environments at the end of the 20th day, removal percentage of metal (Fe2+, Mn2+, Zn2+ and Cu2+) and total dry micelle weights were determined. At the end of the 20th day of incubation 84% Mn2+ and Zn2+ removal were achieved especially through the fungus we use in the X application environment. And at the end of the 20th day in the same X application environment, a 90.88% reduction in COD was also obtained. In the same way in other application groups some improvements have been identified both in terms of metal removal and declining of COD. In conclusion, findings of this study indicate the fact that white rot fungus P. chrysosporium can be used as an alternative biological source in the treatment of leachate in all application groups containing leachate not only in terms of its metal removal efficiency but also COD reduction capacity.