Katı atık düzenli depolama tesislerinde hata türü etkileri analizi yöntemiyle iş sağlığı ve güvenliği açısından risk analizi-Bingöl örneği
Risk analysis in terms of occupational health and safety in solid waste sanitary landfill facilities by failure-type effects analysis-Bingöl example
- Tez No: 622304
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Değerleme, Risk Analizi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yapılan araştırmalar neticesinde, Dünyada ve Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıkları çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğine yeterince önem verilmemesi, çalışanların genelinde iş sağlığı ve güvenliği bilincinin bulunmaması, uzun çalışma saatleri, yoğun iş temposu, kişisel koruyucu kullanmama, tecrübesizlik ve eğitim/bilgi eksikliği, iş kazaların sebeplerin başında gelmektedir. İşgörenlerin uzun çalışma saatleri, yoğun iş temposu,tecrübesizlik ve eğitim/bilgi eksikliği gibi nedenlerden dolayı iş kazalarının yüksek oranda yaşandığı gözlemlenmiştir. Çalışma bu noktadan hareketle iş yerlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerin belirlenerek risk değerlendirmesinin oluşturulması sonucu tehlikelerin kabul edilebilir seviyeye getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada bu bağlamda iş sağlığı ve güvenliğinin kavramsal çerçevesini, iş sağlığı ve güvenliğinin genel prosedürlerini Türkiye'deki uygulamalarını konu alan literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of thestudies, in Turkeyandtheworld of workaccidentsandoccupationaldiseases has emerged as a majorissue. Not enoughattentiontooccupationalhealthandsafety, lack of occupationalhealthandsafetyawarenessthroughouttheemployees, longworkinghours, intenseworkpace, lack of personalprotectiveequipment, inexperienceandlack of training/informationaretheleadingcauses of occupationalaccidents. It has beenobservedthatoccupationalaccidentsoccur at a high rate duetoreasonssuch as longworkinghours, intensework tempo, inexperienceandlack of education / information. Inthiscontexttheconceptualframework of occupationalhealthandsafety at work, healthandsafetypractices of the general procedures of thesubjectareas of theliteraturewasconducted in Turkey. KeyWords: OccupationalHealthandSafety, Risk Assessment, Risk Analysis.