Abbas Sayar'ın 'Can Şenliği' adlı romanının söz varlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Abbas Sayar's novel 'Can Şenliği' in terms of vocabulary
- Tez No: 490550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HİKMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abbas SAYAR, Can Şenliği, Söz Varlığı, The existence of the words Can Şenliği, Abbas SAYAR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Edebi türler, bir toplumun dilinin kendine has özellikleri yansıtan en önemli yazın türleridir. Bu yazı türlerinde dilin kullanım özellikleri, söz varlıkları, toplumun kültürel özellikleri hakkında bilgiler edinilebilir. Her biri farklı yazarların elinden çıkan birtakım öykü, roman şiir, mektup, deneme, çeşitli bilimsel ve biyografi türündeki eserlerdeki sözcük ve sözcük hazineleri incelenerek; sözcükleri gelişim ve değişim süreçleri, kullanım sıklıkları ve söz varlığı hakkında bilgiler edinilmiş olunur. Bu çalışmada yazı dilinin en önemli türlerinden olan romanın dilinden hareketle Abbas Sayar'ın“Can Şenliği”adlı eserini inceleyerek Türkçenin söz varlığına ve Türkçe Öğretimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.
Özet (Çeviri)
Literary genres are the most important literary genres that reflect the unique characteristics of a society's language. In these types of texts, information about language use characteristics, vocabulary, cultural characteristics of the society can be obtained. By examining the story and word treasures of various stories, novel poems, letters, essays, various scientific and biographical works, information about the development and change processes of words, frequency of use and vocabulary. In this study, we aim to contribute to Turkish language teaching and teaching Turkish by examining Abbas Sayar's work called“Can Şenliği.”based on the language of the novel which is one of the most important types of writing language.