Kadın dergilerindeki reklam iletilerinde haz kavramı ve görsel kod eşleşmesi
Pleasure concept and visual code matching in advertisement messages in women's journal
- Tez No: 490614
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YENĞİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, reklam, haz, göstergebilim, Public Relations, Advertising, Pleasure, Semiotic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Halkla ilişkiler çalışmalarında, işletme ve hedef kitlesi arasında iletişimi gerçekleştiren en etkili araçlardan biri olan reklam kavramı, günümüzde bilgi merkezli yaklaşımdan, anlam merkezli anlayış yönünde değişmektedir. Çalışmamızın genel amacı, kadına yönelik dergilerdeki reklam iletilerinde haz kavramının görsel kodlarla eşleşmesinin incelemek ve reklamı okuyanların bu kodları algılayıp algılamadığını ortaya koymaktır. Günümüz reklam anlayışında toplumsal değişime paralel olarak,“reklam iletilerinde haz olgusuna yönelik kodlar çoğunluktadır”; varsayımından yola çıktığımız araştırmamızda, örneklem olarak kadın dergilerindeki haz olgusu içerdiğini varsaydığımız, altı reklam seçtik. Seçtiğimiz reklamları, iletişim amaçlı bütün göstergelerin birbiriyle olan ilişkisini araştıran bir bilim olan göstergebilim kuramlarına göre, Roland Barthes'ın göstergebilimsel çözümleme yöntemi çerçevesinde incelemeye çalıştık. Bu doğrultuda reklam kavramının edimsel düzlemde genel bir betimlemesini yaptığımız araştırmamızda, hedef kitleyle buluşan reklamların kişilerin algı-tutum ve davranışlarında oluşturduğu farklılıklar da incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The concept of advertising, one of the most effective tools of communication between the business and the target group in public relation studies, nowadays has changed from an information-centric approach to a meaning-centric approach. The general aim of our work is to examine the compatibility of the concept of pleasure with the visuals codes in advertising messages in women's magazines and to reveal whether or not the readers of these magazines perceive these codes. In parallel with social changes, today's advertisements, we make the assumption that“the codes of pleasure are common”. In accordance, we have chosen as a sample six advertisements present in women's magazines which include notions of pleasure. We have aimed to examine these advertisements within the semiological analysis methods of Roland Barthes, where theories in semiotics aim to investigate the relations of all communicational signs amongst one another. In this sense, our study has included a general description of advertising on a pragmatic level, and has further examined the differences in perception, attitudes and behaviors of the target groups of said advertisements