Kasım İzniki'nin İ'rabu'l-'Avâmil adlı eserinin edisyon kritiği
Revisal of Kasım Izniki's Irab Al-Avamil
- Tez No: 490793
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİRİN ÇIKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdulkahir al-Jarcani, Izniki, Avamil-i-mie, İ'rab, Mu'rib
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma, Abdulkahir el-Cürcani' nin nahiv ilmine dair yazmış olduğu Avamil-i mie adlı eseri üzerine, XVI. Yüzyıl'da yaşamış, Osmanlı dönemi âlimlerinden Mevlana Kasım İzniki'nin yazmış olduğu İ'rabu'l-'Avamil adlı eserin tahkikidir. Tahkikini yaptığımız eser, Abdulkahir el-Cürcani' nin Avamil-i mie adlı eserinin, i'rap yönünden şerh eden bir eserdir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmamızın amacı ve çalışmada izlenen metottan bahsedilmiştir. İkinci bölümde, metin sahibi olan Abdulkahir bin Abdurrahman bin Muhammed Ebubekir el-Cürcani' nin hayatı, eserleri ve Avamil-i mie adlı eserini ele aldık. Üçüncü bölümde, Mevlana Kasım İzniki'nin hayatı, eserleri, İ'rabu'l-'Avamil adlı eserinin içeriği ve şerhlerin nüshaları ile ilgili tesbitler sunduk. Dördüncü bölümde ise İ'rabu'l-'Avamil adlı eserin'in edisyon kritiğini yaptığımız bölümdür. Anahtar Sözcükler Abdulkahir Cürcani, İzniki, Avamil-i mie, İ'rab, Mu'rib.
Özet (Çeviri)
This work is the work of Mevlana Kasım İZNİKİ, one of the Ottoman scholars who lived in the 16th century, for the work“Avamil-i mie”, written of syntax belonging to Abdulkahir al-Cürcani,“I'rabu'l-'Avamil”which is a dissection. The work we have examined is a work of Abdulkahir al-Jarcani's“Avamil-i-mie”, a commentary on grammar. Our work consists of three parts including entrance. In the introduction, we have discussed the purpose of our work and the methodology used in our work. In the second chapter, we have dealt with the life, works and the work“Avamil-i-mie”of the text owner Abdulkahir bin Abdurrahman bin Muhammed Abu Bakr al-Jarcani. In the third chapter, Mevlana Kasım İzniki's life, works, the contents of the work İ'rabu'l-'Avamil and the replies of the commentaries were presented. In the fourth chapter, it is the section where we made the editorial critique of the work“İ'rabu'l-'Avamil”.