Wittgenstein'da gramatik bir dil oyunu olarak anlam-sızlık
Wittgenstein's meaning-gift as agrammatic language game
  1. Tez No: 490792
  2. Yazar: LEVENT ÇİLMİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN RIZVANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Dünya, Anlam-sızlık, Anlam, Gramer, Dil Oyunu, Aile benzerliği, Ben ve Olgu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalıĢma bir yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıĢ bir tezin iddia ve sınırlarını göstermesi bakımından Wittgenstein'da gramatik bir dil oyunu olarak anlam-sızlık ekseninde tasarlanmıĢtır. Wittgenstein'in düĢüncesinde anlam-sızlık baĢlı baĢına bir teori oluĢturmaktadır. Nitekim çalıĢmamız boyunca Wittgenstein'in felsefesinden anlam-sızlık kavramı ekseninde bir teori çıkarılabileceği ve Wittgenstein'in bu teori ile felsefe, din ve etikle ilgili görüĢlerinin oldukça özgün bir yaklaĢımla betimlenebileceği üzerinde durulacaktır. Böylece anlam-sızlık mefhumu üzerinden dil ve dünya iliĢkisi kurulmaktadır. Bu çalıĢmada dil ve düĢünce arasındaki iliĢki göz önünde bulundurularak Wittgenstein'ın anlam-sızlık görüĢü bağlamında hayat formları kavramı irdelenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
This work is designed as a grammatical language game in Wittgenstein on the basis of meaninglessness in that it shows the claims and boundaries of a master thesis. In Wittgenstein's mind, meaninglessness is a theory in itself. As a matter of fact, it will be emphasized that Wittgenstein's theory of philosophy can be derived from the concept of meaninglessness throughout our work, and that Wittgenstein's view of philosophy, religion and ethics can be described with a very specific approach. Thus, language and world relation is established through the meaning of meaninglessness. In this study, the concept of life forms in the context of Wittgenstein's meaninglessness was examined considering the relation between language and thought. KeyWords: Language, World, Senselessness, Sense, Grammar, Langauge Games, Family Likeness, phenomenon