Ahmet Ziyad Muhabbık'ın kısa öykülerinde dini değerler
Ahmed Ziyad Muhabbik and İslamic values in his short stories
- Tez No: 490796
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİRİN ÇIKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kısa Öykü, Muhabbık, Arap Edebiyatı, Dini Değer, Story, Muhabbık, Arabic Literature, Relıgıous Value
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Arap edebiyatında el-Kıssatu'l-Kasîra olarak bilinen kısa öykünün varlığı Kur'an'da geçen kıssalara dayandırılmaktadır. Kısa öykünün değer kazanması ise, yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde Muhammed Teymur'un fi'l-Kitâr adlı öyküsü ile gerçekleşmiştir. Arap dünyasında öykü çalışmalarının yapıldığı ülkelerden biri de Suriye'dir. 21.yy. Suriye yazarlarından olan Muhabbık, 1949'da Halep'te dünyaya geldi. Arap edebiyatında başarılara imza atan yazar, Halep Üniversitesinde çalışmalarına, derslerine devam etmektedir. Yazar öykülerinde, toplumun ihtiyaç duyduğu konulara eğilerek okuruna fayda sağlamaya çalışmaktadır. Düşündüren yapıya sahip olan öyküleri, kısa oluşu ile de okurunu usandırmamaktadır. Muhabbık'ın kıssalarının genelinde dini değerler hâkimdir. Ona göre bireyin erdemli oluşu, bu değerlere sahip olması ile mümkündür. Bu yüzden kıssalarında değerlerden uzaklaşan toplumların içler acısı duruma düştüğünü vurgulayarak, ancak İslami yaşantıya sahip bir toplumun, yaşanılır bir toplum olduğunu ifade etmektedir. Muhabbık, kısa öykülerinde değerleri öyküleyerek tasvir etmektedir. Özellikle günümüzde yapılan yanlışları, hataları, dinen yasaklanan hükümleri kaleme alarak bunların ıslahını amaçlamaktadır. Çalışmadaki amaç, Muhabbık'ı yakından tanıyıp din konusundaki işlediği değerleri kaleme almaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kıssa kavramına eş olan öykü, öykünün kısımları, Türk ve Arap edebiyatında öykünün varlığı işlenmiştir. İkinci bölümde, Muhabbık'ın hayatı ve eserlerine özellikle de kısa öykülerine yer verilmiştir. Araştırmanın temelini oluşturan son bölümde ise yazarın kısa öykülerindeki dini değerler ele alınarak çalışma tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The existence of a short narration known as al-Kıssatul Kasira in Arabic literature is based on the fate in the Qur'an. The appreciation of the short story was realized in the first quarter of the twentieth century by Muhammad Teymur's story called fi'l-Kitar. Syria was one of the countries where the story work in the Arab world was made Muhabbık, who was one of the writers of the 21st century Syrians, born in Aleppo in 1949. The author who succeeds in Arabic literature continues his lessons for working at Aleppo University. The author tries to provide benefits to the reader by leaning on the issues that the community needs. The stories that lead to thinking about the person are not troubled by the short formation. Muhabbık's stories are dominated by religious values in general. According to him, the virtue of the individual is possible if the individual has these values. So in the story, stressing that the Islamic values of society away from the deplorable situation falls, while the case of having an Islamic society would consist life livable states. Muhabbık narrates the values in his stories. In particular, He aims to modernize and correct mistakes, delinquents, and so on. The purpose of the study is to get familiar with Muhabbık and to keep the values he works on the subject of religion. This study consists of three sections. In the introduction of the study, the concept of story aka narration, its components and the existence of the stories in Arabic and Turkish literatures are covered. The second section includes information on Muhabbik's life, his work and specifically his short stories. The last section, which is the core part of the study, concludes this thesis by taking into account the religious values in the work of Muhabbik's short stories.