XIX. yüzyıl Osmanlı-İran sınırında Kürt aşiretleri ve sınır meselesi
XIX. century Ottomoan- İran i̇n border Kurdish clans and borders troubles
  1. Tez No: 490809
  2. Yazar: ORHAN AŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT TOPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Safevi, İran, Kürt, Aşiret, Sınır, Ottoman, Safavid, Persian, Kurdish, Clan, Boundary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Safevi Devleti'nin kuruluşuyla başlayan Osmanlı-İran ilişkileri (1571-1736) Afşar (1736-1747), Zend (1749-1779), ve Kaçar (1749-1925) hanedanlıklarının devirlerinde de devam etmiştir. Bu süreç içerisinde sınırlar her iki devletin siyasi ve askeri performanslarına göre sürekli değişmiş ve 1639 Kasr-ı Şirin Antlaşmasıyla birlikte Osmanlı-İran sınırları kısa vadeli kırılmalara rağmen belli oranlarda belirlenmiştir. XIX. yüzyılın ikinci ve son çeyreğinde İran'da meydana gelen hanedan değişiklikleri sınır meselelerindeki kısa vadeli kırılmaların nedeni olmuştur. Ancak bu kırılmalar askeri faaliyetlerle sınırlı olmuş diplomatik sürecin devreye girmesiyle sınırlar 1639 antlaşmasına göre yeniden güncellenmiştir. 1745, 1823 ve 1847 antlaşmaları bu bağlamda zikredilebilir. Ancak bu güncellemeler sınır sakinleri olan aşiretlerin sosyo-ekonomik yapılarını tehdit ve siyasi tercihlerini tahdit etmiştir. Sınır ihlalleri neticesinde meydana gelen gasp yağma ve karşı devlete iltica gibi konular bu tehdit ve tercihlerin tezahürleridir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Otoman-İranian official relationship began with the establishment of the Safavid State (1501-1736) and Afshar (1736-1747), Zend ( 1749-1779) contınued with Qajar (1794-1925) Dynasty. In this period Kasr-ı Shrin agrement and some minor changes agrements that drawn Ottoman-Iran border, were signed. Qajar dynasty agreements were signed in1823 and 1847. Although the clan used to live in the same region for ages, they did not compley with the boundary line which was attempt to be determined throught the wars and treaties. Thus, these calans caused troubles between the two empires.