Resimli kitap mecmuası üzerine bir inceleme, açıklamalı dizin ve seçilmiş metinler
An analysis on resimli kitap mecmuasi, index with explanation and chosen texts
- Tez No: 490835
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE BİLGEHAN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: II. Meşrûtiyet, II. Abdülhamit, Mecmua, Resimli Kitap, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Second Constitutionalist Period, Abdul Hamid II, Magazine, Resimli Kitap, Committee of Union and Progress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 580
Özet
Bu çalışmada II. Meşrûtiyet döneminin uzun soluklu süreli yayınlarından olan Resimli Kitap incelenmiştir. Resimli Kitap zenginliğini fotoğraf ve resimlerle destekleyen bir süreli yayındır. Mecmua, Eylül 1908 / Ekim 1913 – Şubat 1914 yılları arasında yayınlanmıştır. Beş yıl boyunca yayın hayatını sürdürmüş olan mecmua toplamda 9 cilt 51 sayıdır. Bu çalışmada Resimli Kitap incelenmektedir. Çalışma Girişten başka üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın Giriş kısmında II. Meşrûtiyet dönemi basın hayatı ve bu dönemde çıkan mecmualar hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde II. Abülhamit zamanında yaşanan basın sansürü ve Meşrûtiyet döneminde oluşan basın hürriyeti konusunda karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmanın Birinci bölümünde mecmuanın şekil özellikleri, Resimli Kitap'ın yazar kadrosu ve yayın politikası hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde dergideki bütün yazı, resim ve fotoğrafların sayılarına, konularına ve yazar adına göre açıklamalı dizini yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Resimli Kitap içerisinden seçilmiş bazı metinler Latin alfabesine aktarılmıştır. Çalışmanın sonunda Resimli Kitap'ın devrin bütün gelişmelerine açık olarak her sayısında daha iyi olmaya çalıştığı, güncel siyasi ve edebi gelişmeleri yoğun olarak takip ettiği, devrin önemli sanatçılarını sayfalarında barındırdığı görülmüştür. Ayrıca derginin devrine göre çokça görsel kullanması bugünün okuru için dönemi anlamak ve yorumlamada dergiyi daha özgün bir noktaya taşımıştır.
Özet (Çeviri)
This study takes an in depth look at the Ottoman“Resimli Kitap”(Picture Book) magazine, which was published during the rather longwinded Second Constitutional Period, and that stood out because of its being illuminated with photographs and images. It was issued between September 1908 / October 1913 and February 1904—of which a total of 9 volumes and 51 issues were printed over the course of its 6-year lifespan. This dissertation will thus examine this magazine through various lenses. This dissertation is comprised of three main sections excluding the introduction. The introduction section enlightens the reader about the publishing world during the Second Constitutionalist Period and, respectively, the types of magazines/journals that were published during that period. The introduction section moreover compares publication censorship during the reign of Abdul Hamid II with the freedom of press observed throughout the Constitutionalist Period. Section One of this study goes into detail about the overall characteristics of the Resimli Kitap magazine, the team of writers at the helm of it, and its editorial/publishing policy. Section Two provides annotative information about the magazine that is categorized according to issue (i.e. of article, image, and/or photograph), subject, and writer. Section Three is comprised of selected articles that have been translated from Ottoman into Modern Turkish (Perso-Arabic into Latin script). Towards the end of the this study, one openly becomes aware of the fact that“Resimli Kitap”was a journal that continuously attempted to improve upon itself with each passing issue, that it heavily kept abreast with the political and literary tends of the day, and that played host many a major artist of that era. Furthermore, it is apparent that especially its visual significance/value has only increased as time goes by.