Pazarsuyu Vadisindeki (Giresun) HES'ler ve çevresel etkileri
Hydroelectric power plant on Pazarsuyu Valley (in Giresun) and environmental effects
- Tez No: 490834
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL BEKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Enerji, Kamu Yönetimi, Geography, Energy, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: HES, Pazarsuyu Vadisi, Giresun, Bulancak, HPP, Pazarsuyu Valley, Giresun, Bulancak
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yedi bölümden oluşan bu çalışmada,“Pazarsuyu Vadisindeki (Giresun) HES'ler ve Çevresel Etkileri”coğrafya biliminin araştırma ilke ve yöntemlerine göre araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde amaç, yöntem ve önem bakımından değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde HES kavramı ve HES türleri açıklanmış, Dünya, Türkiye, Karadeniz Bölgesi ve Giresun ili ölçeğinde HES potansiyelleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, HES'lerin çevresel etkilerine genel bir değerlendirme yapılarak bazı çevresel etkilere örnekler verilmiştir. Aynı zamanda HES karşıtı eylemlere de değinilmiştir. Dördüncü bölümde, araştırma sahası olan Pazarsuyu Vadisi'nin fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya özellikleri Giresun ili ve Bulancak ilçesiyle bağlantılı olarak değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde, Pazarsuyu Vadisi'ndeki HES'ler hakkında teknik bilgiler verilmiştir. Altıncı bölümde, çalışmanın asıl konusu olan Pazarsuyu Vadisi'ndeki HES'lerin çevresel etkileri doğal, beşeri ve ekonomik bakımdan değerlendirilmiştir. Yedinci ve son bölümde ise tespit edilen çevresel etkilerin ortaya çıkarmış olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin öneriler maddeler halinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This work is made up of seven sections.“Hydroelectric Power Plant On Pazarsuyu Valley (In Giresun) And Environmental Effects”Investigated according to the research principles and methods of geography science. In the first part of the study, aim was evaluated in the terms of method and importance. In the second part of the study, HPP concept and HPP types explained. The potentials of HPP in World, Turkey, Black Sea Region and Giresun scale have been examined. In the third part of the study, an overall assessment of the environmental impacts of HPP. Example of some environmental impacts of HPP. Also mentioned anti-HPP actions. In the fourth part of the study, the physical, human and economic geographical features of the Pazarsuyu Valley, which is our research area, have been examined in connection with the Giresun and Bulancak. In the fifth part of the study, technical information about HPP in Pazarsuyu Valley was mentioned. In the sixth part of the study, the environmental effects of HPP in the Pazarsuyu Valley have been assessted from natural human and economic aspects. In the seventh and last part of the study, the problems arising from the specified environmental impacts and the suggestions fort he solution of these problems are explained.