Ameliyathanede çalışan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliği algısının belirlenmesi
Determination of perception for occupational health and safety of health personnel works in operating room
  1. Tez No: 490839
  2. Yazar: YASİN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİHAL SUNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Hospitals, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, İş Kazası, İş Sağlığı ve Güvenliği, Meslek Hastalığı, Sağlık Personeli, Operating room, Work Accident, Occupational Health and Safety, Occupational Disease, Health Personnel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma ameliyathanede çalışan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliği algısının belirlenmesine yönelik tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Medipol Sağlık Grubu Hastanelerinin ameliyathanelerinde Nisan 2017 ve Eylül 2017 tarihleri arasında çalışan 245 sağlık personelinden araştırmaya katılmayı kabul eden 205 sağlık personeline yönelik yapılmıştır. Çalışmanın verilerini çalışanlara ait“Sosyo-Demografik Veri Formu”ve“Hastanede Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada, ankete katılan sağlık personelinin fiziksel özellikleri frekans ve yüzde dağılımı ile sunulmuştur. Bununla birlikte sağlık personelinin HİGÖ'ne ilişkin görüşlerini belirlemek amacı ile yüzde dağılımının yanı sıra aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Kolmogorov-Smirnov testi sonucunda HİGÖ'nin normal dağılım (p>0,05) gösterdiği görülmüştür. Çalışma kapsamında sağlık personelinin HİGÖ'den aldıkları puan ortalamasının 3,45 ± 1,00 olduğu, ölçeğin alt boyutları arasında koruyucu önlemler ve kurallar (4,33 ± 1,41) en yüksek, yönetsel destek ve yaklaşımların (3,16 ± 1,29) en düşük puan ortalamasını aldığı belirlenmiştir. Ameliyathane sağlık personelinin tanıtıcı özellikleri ile HİGÖ'den aldıkları puan ortalamaları karşılaştırıldığında; cinsiyetleri, çalışma türleri, mesleki deneyim süreleri ve gelir düzeyleri puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Kurumun İSG ile ilgili uygulamalarında memnuniyet düzeyi HİGÖ puan ortalamalarını yükseltmiştir. İSG eğitimi alma ile HİGÖ'den aldıkları puan arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Memnuniyet düzeyi yüksek olan personelin İSG eğitimi almamış olsa dahi ölçekten yüksek puan aldığı belirlenmiştir. Daha büyük araştırmalarla İSG algısı ölçülmeli ve sonuçlar grupla paylaşılarak farkındalık geliştirilmelidir. Özellikle İSG eğitimlerine katılım oranları araştırılarak etkinliklerin ölçülmesi literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine perception for occupational health and safety of health personnel works in operating room, as descriptive. Sample of the study was consisted of 205 health personnels among 245 personnels who worked in operating rooms at Medipol Health Group Hospitals and accepted to participate to the sudy between April-Semptember 2017. Data was collected by using 'socio-demographic Data Collection Form' and ' The Occupational Safety Scale (OSS) for Health Care Personnel Working in Hospital'. In the study, physical features of health personnel was presented with frequency and percentage distribution. Also, mean and standart deviation values were used in order to determine their opininons regarding OSS. Data was evaluated with SPSS 21.0 package program. It is seen that OSS showed a normal distribution as a result of Kolmogorov-Smirnov test (p>0,05). It is determined that OSS score mean of health personnel was 3,45 ± 1,00, score for protective measurements and rules sub dimension was the highest (4,33 ± 1,41), score for managerial support and attitudes was the lowest (3,16 ± 1,29). When descriptive features of personnel and score means for OSS were compared, it is found that there was a significant difference in score means between gender, work types, occupational experience duration and income levels, as statistically. Satisfaction levels in occupational safety practices of institute increased OSS score means. There was not any significant difference between taking OHS education and OSS score. It is determined that personnel who had got high satisfaction level obtained high score from OSS, even if he didn't take OHS education. OHS perception should be measured with larger studies and awareness should be improved by sharing results with group. Especially evaluating of activities by searching participation rates for OHS educations could contribute to literature.