Ameliyathane personelinin iş güvenliğini etkileyen faktörler: Trabzon örneği
Operating room personnel's affecting factors of occupational safety: The case of Trabzon province
- Tez No: 773898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Ameliyathane Personeli, İş Güvenliği, Hastane. Riskler, Operating Room Personnel, Occupational Safety, Hospital, Risks
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışanların sağlığı ve güvenliği yönünden önemli risk ve tehlikeler taşıyan çalışma ortamlarından biri de sağlık hizmeti veren hastanelerdir. Bu risk ve tehlikelerle özellikle de pandemi dönemi nedeniyle ameliyathanede çalışan sağlık personeli daha fazla karşı karşıya kalmaktadır. Bu araştırma ameliyathane personelinin iş güvenliğini etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla yapılmış tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Kadın ameliyathane personelinin erkek personele, 40 saat çalışanların 41 ve üzeri saat çalışanlara, 5 hasta bakanların daha fazla hasta bakanlara, nöbet tutmayanların nöbet tutanlara, kişisel koruyucu malzeme (KKD) kullananların kullanmayanlara, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) eğitimi alanların almayanlara, yumuşak doku travması maruziyeti yaşayanların yaşamayanlara, düzenli dinlenmeyenlerin dinlenenlere, egzersiz yapmayanların yapanlara ve uyku sorunu yaşayanların yaşamayanlara göre iş güvenliği daha yüksek bulunmuştur. Bu araştırmada ameliyathane personelinin hastanede iş güvenliğini sağladığı bulunmuştur. Erkek ameliyathane personelinin iş güvenliğini artırmaya yönelik faaliyetler düzenlenmelidir. 41 ve üzeri saat çalışan ve nöbet tutan ameliyathane personelinin çalışma saatleri ve nöbet sayıları sosyal yaşamına zaman ayırabilecek şekilde düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
One of the working environments that carry significant risks and dangers in terms of the health and safety of employees is hospitals that provide health services. Health personnel working in the operating room are more likely to face these risks and dangers, especially during the pandemic period.This research is "a descriptive and cross-sectional study conducted to evaluate the occupational safety and the factors affecting the occupational safety of the operating room personnel. Female operating room personnel working rather than male personnel, those who work for 40 hours rather than 41 and more than 41 hours, those who look after 5 patients rather than more than 5, those who are not on duty to those who are on duty, those who use personal protecting equipment to those who do not use, those who receive Occupational Healt and Safety (OHS) training to those who do not receive, those who are exposed to soft tissue trauma to those who do not experience soft tissue trauma, those who do not rest regularly to those who rest regularly, those who do not exercise to those who exercise, those who have sleeping problems compared to those who do not have have higher occupational safety. Activities should be organized to increase the occupational safety of male operating room personnel. The working hours and the number of shifts of the operating room personnel who work for 41 or more hours and who are on duty should be arranged so that they can allocate time for their social life.