Kişilerarası ilişki tarzları ve sosyal desteğin psikolojik ve fiziksel iyi oluştaki rollerinin incelenmesi
Interpersonal relationship styles and the role of social support in psychological and physical well-being
- Tez No: 490842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL SARI GÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası ilişki, psikolojik iyi oluş, fiziksel iyi oluş, sosyal destek, Interpersonal relations, psychological well-being, physical well-being, social support
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Her gün değişip gelişen dünyada bireylerin tam bir“iyi”olma haline erişebilmeleri bir çok faktörle birlikte gerçekleşmektedir. Kişilerarası ilişkilerini doğru bir şekilde sağlaması bireyin ilişki ihtiyacını karşılayıp psikolojik iyi oluşuna büyük katkı sağlamaktadır. Bireylerin fizyolojik ihtiyaçlarının yanı sıra bir çok psikolojik ihtiyacı da bulunur. Bireyin çevresinde güven duyduğu ve kendisini seven kişilerin bulunduğunu bilmesi; başka bir deyişle kendisine bir sosyal destekte bulunulması hem fizyolojik hem de psikolojik iyi oluşunda büyük yer tutar. Bu araştırmada, 18-65 yaş arası yetişkinlerde kişilerarası ilişki tarzları ve sosyal desteğin psikolojik ve fiziksel iyi oluştaki rollerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Örneklem grubu olarak 241 kadın, 164 erkek olmak üzere toplam 405 kişi belirlenmiştir. Verilerin toplanması amacıyla; kişilerarası ilişki tarzı ölçeği, mental iyi oluş ölçeği, çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği, yaşam kalitesi ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan kişisel bilgi formundan yararlanılmış ve ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Araştırmamız sürecinde toplanan verilerin analizlerinde kolerasyon katsayısı ve çoklu regresyon analizi yapılarak bir takım bulgular elde edilmiş, demografik veri sonuçlarına göre değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmada yapılan analizler ve bu analiz sonuçlarının değerlendirilmesine bakıldığında bireylerin psikolojik olarak kendilerini iyi hissettikleri ama fiziksel olarak kendilerinin iyi hissetmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çevresinden gelen sosyal desteği güçlü bir şekilde algıladıkları ve buna bağlı olarak kendilerinin önemsedikleri kişiler tarafından desteklendiklerini bilmeleri, kişilerin diğer kişiler ile arasındaki ilişkide, ilişkilerine olumlu gözle baktıkları ve pozitif bir etkileşim içinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları daha önce yapılan benzer araştırma bulguları temel alınarak yorumlanmış ve bu doğrultuda önerilerde bulunulmuştur. Çalışmam bireyin kendisini, kendisine ve topluma adapte edebilmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the ever-changing world, individuals have access to a full“good”situation with many factors. It contributes to the psychological well-being by meeting the need of the individual who has the correct interpersonal relations. In addition to the physiological needs of individuals, there are many psychological needs. In order to find out who the people are trusting about, to know that the people who love him are in the place, in other words to have a social support for him, it takes a great place in both physiological and psychological well-being. In this study, people within age groups between 18-65 were accounted for relationship manners and social support both physically and psychologically. Total of 405 people were involved in the research including 241 women and 164 men. To gether information from these people, researcher's fill up forms are used to collect detailed data about relationship manners between relations, mental wellness, social support and life quality. During our research, multple regression equation and correlation coefficient and demographic data result were taken into account. To sum up, result have shown that individuals feel good psychologically but not physically. Using all the social support from their surroundings, they tend to use this suppport towards other relations and approach positively. Research data is interpreted using similar researches and advices is given towards theese research results. My work is important for the individual to be able to adapt himself / herself and to collect.