Hacı Bektâş-ı Velî'nin 'Makâlât' adlı eserinin sözdizimsel açıdan incelenmesi
The syntactic analysis of Hacı Bektâş-ı Velî's 'Makâlât'
  1. Tez No: 490862
  2. Yazar: KIVILCIM POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Deep Structure, Makalat, Syntax, Hacı Bektaş-ı Veli
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
İncelememizde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, Aralık 2015'te 6. Baskısı yapılan“Makâlât”adlı kitabı esas aldık. Kitapta orijinal metin 24 bölümden oluşmaktadır. 1058 cümle yer almaktadır. Her bölüm kendi içersinde a ve b olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tezimizin giriş bölümünde çalışmamızda izlediğimiz yol ve yöntem, dayandırdığımız temeller ve Makâlât hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde orijinal metin bölümlere göre numaralandırılarak verilmiştir. İkinci bölümde 1058 cümle dilbilimden yola çıkılarak yapısal bakımdan tahlil ve tasnif edilmiştir. Üçüncü bölümde cümleleri oluşturan 5157 ögenin derin yapıları incelenmiştir. Ögeleri oluşturan unsurlar belirlenip tasnif edilmiştir. Dördüncü bölümde 5 ana gruba ayrılan cümlelerin kullanım sayısı ve oranları ile 4 öge çeşidini oluşturan 5157 unsurun kullanım sayısı ve oranları, grafik ve tablolarla verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Derin Yapı, Makalat, Sözdizim, Hacı Bektaş-ı Veli
Özet (Çeviri)
The research is based on the book called“Makâlât”the 6th edition of which was printed by the Turkish Religious Foundation in December 2015. The original text in the book is consiststed of 24 chapters. There are 1058 sentences. Each section is divided into a and b in itself. In the introduction part of our thesis, information about Makâlât is given after the information given about the way and the method followed in the study, and the essentials the study is based on. In the first section, the original text is given numbered according to the chapters. In the second part, 1058 sentences are analyzed and classified from the structural point of view based on linguistics. In the third part, the deep structures of the 5157 components forming the sentences are examined. The elements forming the components are identified and classified. In the fourth part, the usage number and rates of the sentences divided into 5 main groups, and the usage number and ratio of 5157 elements constituting the 4 component types are given through tables and charts.