15-18 yaş ergenlerde akılcı olmayan inançlar ve psikolojik belirtiler
Non-rational beliefs and psychological symptoms in 15-18 year adolescents
- Tez No: 490918
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERA YİĞİTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akılcı Olmayan İnançlar, Ergenlik, Psikolojik Belirtiler, Unreasonable Beliefs, Adolescence, Psychological Symptoms
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 15-18 yaş ergenlerde akılcı olmayan inançlar ve psikopatolojik semptomlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla Sarıyer'de 2 lisede eğitim-öğretim görmekte olan 15-18 yaş grubu 239'u kız 217'si erkek olmak üzere 456 gönüllü öğrenciye Kişisel Bilgi Formu, Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği-Ergen Formu ve Kısa Semptom Envanteri uygulanması yoluyla veriler elde edilmiştir. Sonuçları analiz etmek amacıyla SPSS 23.0 istatistik programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı tablolar, non-parametric testler ve korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. Kişisel bilgi formu yoluyla sorulan 9 sosyodemografik değişkenin akılcı olmayan inançlar ölçeğinden ve kısa semptom envanterinden alınan puanları farklılaştırıp farklılaştırmadığı analiz edilmiş ve genel olarak akılcı olmayan inançları etkilemediği fakat psikolojik belirtileri etkilediği ortaya çıkmıştır. Araştırmanın asıl konusu olan akılcı olmayan inançlar ve psikopatolojik semptomlar arasındaki ilişki ise; akılcı olmayan inançlar ile depresyon, anksiyete, olumsuz benlik algısı ve somatizasyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş fakat akılcı olmayan inançlar ile hostilite arasında bir ilişki olmadığı ortaya çıkmıştır. Ölçeklerden alınan toplam puanlar düzeyinde ve sonuç olarak 15-18 yaş ergenlerde akılcı olmayan inançlar ile psikopatolojik belirtiler arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to evaluate the relationship between unreasoning beliefs and psychopathological symptoms in adolescents aged 15-18. With this purpose, 456 volunteer students, 239 female and 217 male, 15-18 aged group, who are studying in 2 high schools in Sarıyer, were applied the Personal Information Form, Non-Rational Beliefs Scale-Ergenic Form and Brief Symptom Inventory . The SPSS 23.0 statistical program was used to analyze the results. Descriptive tables, non-parametric tests and correlation methods were used. The nine sociodemographic variables asked via the personal information form were analyzed whether they differentiate scores from the unreasonable beliefs scale and the short symptom inventory or not, and it was found that they generally did not affect unreasoning beliefs but affected psychological statements. The main theme of the research is the relationship between irrational beliefs and psychopathological symptoms. It was found significant a relationship between unreasoning beliefs and depression, anxiety, negative self-perception and somatization, but it was found that there was no relationship between unreasoning beliefs and hostility. Consequently there is a significant relationship between unreasoning beliefs and psychopathological symptoms in the adolescents aged 15-18.