Görsel Medyada Şiddet:Ana Teması Şiddet Olan Çizgi Film Mesajlarının İçerik Analizi
Violence in the Visual Media: Content Analysis of Cartoon Messages with Violence
- Tez No: 490997
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NİYAZİ ÖKTEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Televizyon, Şiddet, Çizgi Film, İçerik Analizi, Television, Violence, Cartoons, Content Analysis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Televizyon programları şiddet içeren unsurlara yer vermekte, bu durum özellikle çocuk izleyicileri de olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuklara yönelik olarak üretilen eğitim ve eğlence içerikli çizgi filmlerin şiddet öğeleri içermesi tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. Bu çalışmanın amacı ana teması şiddet olan ve 1-31 Mayıs 1998 tarihinde Kanal D, Show TV ve HBB televizyon kanallarında çocukların özellikle ekran karşısında daha fazla zaman geçirdikleri hafta sonları yayınlanan çizgi filmlerdeki şiddetin tür ve oranlarını içerik analizi yöntemiyle analiz etmektir. Çizgi filmlerde şiddetin kullanılması problem oluşturmaktadır. Problemin çözümü noktasında ortaya konulan ve çalışma ile yanıtlanmaya çalışılacak olan sorular şu şekilde belirlenmiştir; Şiddet nedir? Çizgi filmlerde yer alan şiddetin nitel ve nicel özellikleri nelerdir? Şiddetin türü ve uygulanma payı nedir? İletinin içeriği nasıl aktarılmaktadır? Elde edilen bulgular sözü edilen televizyon kanallarında yayınlanan ve ana teması şiddet olan çizgi filmlerde sözel ve fiziksel şiddetin yoğun şekilde, tekrarlayan mesajlarla izleyiciye aktarıldığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Television programs include violent elements, which affect especially children's audiences negatively. Cartoons produced for children with education and entertainment content contain elements of violence and this situation shows the magnitude of the danger. The purpose of this study is to analyze by method of content analysis that the types and rates of violence in the cartoons which main theme is violence and broadcast on weekends, especially when children spend more time on against the screen, on Kanal D, Show Tv and HBB television channels between 1-31 May 1998. The use of violence in cartoons is a problem. The questions, revealed at the point of solution of the problem and try to be answered with the study are determined as follows: What is violence ?, What are the qualitative and quantitative characteristics of violence in cartoons?, What is the type and share the application of violence ?, How to transfer the content of the message ?. The obtained findings show that verbal and physical violence is transferring with intensely and repetitively message to the audience in the cartoons that broadcast on aforementioned channels and main theme is violence.