Yüksek riskli kişilerde TTV prevalansı ve diğer bazı hepatotrop virüslarla ilişkisi
  1. Tez No: 490998
  2. Yazar: MAHMUT YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK MAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: TTV, cinsel geçiş, fahişeler, homoseksüel erkekler
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: TTV'unun esas olarak hem transfüzyon hem de diğer parenteral yollarla geçtiğine inanııır. Biz virusun olası cinsel geçişinin etkinliğini değerlendirmeyi ve Türkiye'de TTV viremi prevalansını ve diğer bazı hepatotrop viruslarla ilişkisini saptamayı amaçladık. Metodlar: Cinsel yolla bulaşan infeksiyonlar açısından yüksek riskli 81 kişi (74 fahişe ve 7 homoseksüel erkek) ve 81 sağlıklı kontrol (74 kadın, 7 erkek) den serum örnekleri toplandı. Hasta ve kontrol gruplarının serumları TTV, HAV, HBV, HCV ve HIVaçısından test edildi. Ayrıca serum AST, ALT ölçümleri yapıldı. Sonuçlar: Risk grubu ve kontrol grubu arasında TTV viremi prevalansı oranları sırasıyla %86.4 ve %82.7 olarak bulundu. TTV infekte ve TTV infekte olmayan bireyler arasında ortalama yaş bakımından istatistikselolarak farklılık bulundu (sırasıyla 38.6 ± 9.9, 32.2 ± 6.1 ve p< 0.001). Anti-HAV pozitif ve anti-HBc pozitif bireylerde TTV infeksiyonu için prevalans oranları negatiflerle kıyaslandığında yüksek bulundu. Tartışma: Biz TTV infeksiyonunun farklı bir geçiş yolu olabileceğini ve TTV prevalansının yaşla arttığını ayrıca; belli risk gruplarında TTV prevalans oranının yüksek olduğunu düşünmekteyiz. Yaptığımız çalışmada cinsel temasla bulaşan hastalıklar için risk altındaki grupta (%86.4), kontrol grubunda (%82.7) bulunan TTV prevalans oranlarının dünyada bildirilen oranlar arasında en yükseklerden birisidir. Bu yüksek oran ülkemizde bu virusun coğrafik yayılımı ile ilişkili olabilir. Ayrıca biz bu virusun bu kadar yüksek prevalans oranlarına rağmen semptomsuz seyretmesi sebebiyle genellikle klinik bir hastalığa yol açmadığını düşününüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: TTV has believed to be transm itted primarily by transfusion as well as other parenteral routes. We aimed to assess the efficacy of possible sexual transmission of virus and to identify the prevalence of TTV viremia in Turkeyand its association with other hepatotrop viruses. Methods: Sera samples were collected from 81 subjects (74 prostitu'tes and 7 homosexual men) with high risk of sexually transmitted infection and from 81 healthy controls (74 females and 7 males). Sera of the patients and controls were tested for nv, HAV, HBV, HCV, and HIV. Also, serum alanine and aspartate aminotransferases were measured . Results: The prevalence rates of TTV viremia between sexual transmission risk group and control group were 86.4% and 82.7%, respectively. There was a statistical difference in mean age between TTV-infected and uninfected subjects (38.6±9.9 vs.