Kıpçak Türkçesinde askerlikle ilgili söz varlığı
The vocabulary related to soldiery at Kipchak Turkish
  1. Tez No: 491013
  2. Yazar: YASEMİN TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kıpçak Türkçesi, Askerlik, Söz varlığı, Kipchak Turkish, Military, Vocabulary
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
“Kıpçak Türkçesinde Askerlikle İlgili Söz Varlığı”başlıklı bu çalışma; Giriş, Askerlikle İlgili Söz Varlığı, Sonuç ve Sözlük kısımlarından meydana gelmiştir. Bu çalışmada Kuzey Kıpçak ve Memlûk Kıpçak Türkçesi döneminde yazılan eserlerin taranması sonucunda askerlik kavramına ilişkin söz varlığı bir araya getirilerek incelenmiştir. Elde edilen kelimeler kavram alanlarına göre tasnif edilip başlıklandırılmıştır. Kavram alanlarına göre başlıklandırdığımız bölümlerde tespit edilen isim ve fiiller alfabetik olarak sıralanmış, etimolojik, morfolojik ve semantik inceleme yapılmıştır. Her kelimenin kökeni, ekleri ve geçtiği eserin adı ile sayfa/sütun numaraları verilmiştir. Bu çalışmada Kıpçaklar, Kıpçak Türklerinin tarihi ve Kıpçak Türkçesi hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca bu çalışma için taranan eserler hakkında da bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“The Vocabulary Related to Soldiery at Kipchak Turkish”consist of the Introduction, Military Vocabulary, Conclusion and Index. In this study, as a result of scanning the texts written in Kipchak Turkish period, the word existence related to the concept of soldiery was brought together and examined. The words obtained are classified and titled according to their conceptual field. According to the concept areas, the words identified in the chapters we have titled are alphabetically glazed, etymological, morphological and semantic. The name of the origin of each calf, its attachments, and the name of the work it has passed, and the page/column number. In addition, information about the history of Kipchaks Turks and Kipchak Turkish was given in the introduction. We have also been informed about the artifacts scanned for this study.