İletişim eğitiminde akademi ve sektör beklentileri üzerine bir araştırma
A study on academic and sectoral expectations in communication education
  1. Tez No: 491027
  2. Yazar: SERAP CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEZAİ TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Education and Training, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Eğitimi, Üniversite, Akademi, Sektör, Communication, Communication Education, University, Academy, Sector
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Türkiye'de iletişim alanı ve iletişim eğitimi, henüz yarım asrı devirmiş bir alan olmakla beraber; özellikle lisans ve lisansüstü eğitim seviyesinde açılan yeni programlar ile giderek tanınırlığını ve tercih edilirliğini artırmaktadır. Bu bağlamda hem üniversite eğitiminin hem de iletişim eğitiminin gereksinimleri ve hedefleri noktasında uzun yıllardır süren tartışmalar halen bir sonuca varabilmiş değildir. Yapısı gereği sektörle iç içe olması gereken iletişim eğitimi; gerek sektörün ve akademinin taleplerinin uyuşmazlığı gerekse öğrencilerin beklentileri nedeniyle bir karmaşa halini almıştır. Bu durumdan yola çıkan bu çalışmada; birbirlerinin taleplerinin farkında olan, güçlü ve zayıf yönlerinin, fırsatlarının ve tehlikelerinin analizini iyi yapmış bir akademi – sektör birlikteliğinin oluşturulabilmesi ve nihayetinde öğrencilerin beklentilerini karşılayabilecek, çağdaş bir iletişim eğitimine ulaşabilmek için gereken durum tespiti yapılmaya çalışılmıştır. Akademinin ve sektörün birbirlerini nasıl gördükleri, iyi ve kötü yönlerinin farkında olup olmamaları ve işbirliği noktasındaki tutumları değerlendirilmiş ve yapılan saha çalışması ile elde edilen veriler yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, as a field with only a half-century; communication and communication education enhances their recognition and popularity especially due to new undergraduate and post-graduate programs. In this regard, concerning the aims and the requirements of both university education and communication education, has not yet came to a conclusion for many years. By its very nature, communication education should be commune with the communication sector, however, it gets complicated for not only the controversy between the demands of the academy and the sector but also the expectations of the students. From this point of view; this study aims to determine the current situation in order to associate the academy and the sector that recognize the demands of each other and analyze their strengths, weaknesses, opportunities and threats so as to ultimately meet the expectations of the students with a modern communication education. The attitudes of both academy and the sector in terms of how they see each other, whether they are aware of the good and bad sides of each other and collaboration are evaluated and the data obtained from the survey study are commentated.