Kozana mübadili ailelerin aile yapısı: Hasaköy örneği
Familiy sructure of kozana exchange familiy, the example of Hasaköy town
  1. Tez No: 491044
  2. Yazar: AYŞEGÜL AKKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN YONCA GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Aile, Aile yapısı, âdet, gelenek ve görenekler, İlişkiler, Değişim, Mübadele, Marriage, Family, Family Structure, Custom, Tradition, Relation, Changing, Population Exchange
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Eski dönemde Osmanlı hâkimiyetinde olan Manastır (Bitola) şehrine bağlı Kozana ilçesinin değişik köylerinden mübadeleyle Niğde'nin Hasaköy Köyüne gelen ve yerleşen mübadillerin aile yapısı, araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda Hasaköy'de yaşayan Kozana mübadili ailelerin aile içi ve ailenin çevresiyle olan ilişkileri, gelenek, görenek ve âdetleri, ailenin kurumlarla olan ilişkileri ve ailenin kuruluş aşamaları, aile hayatı ve bunların zaman içinde geçirdiği değişimler ele alınarak Kozana Mübadili ailelerin aile yapıları ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada aile hayatını, yapısını ve aile hayatı ve yapısının zaman içerisinde (1923'ten günümüze kadar olan süreçte) sosyoekonomik olarak değişimini derinlemesine incelemek ve anlamak için nitel yöntem kullanılmıştır. Ailenin sosyal hayatını kendi akışı içinde anlamak ve yapısını ortaya çıkarmak için ise görüşmecilere derinlemesine mülakat tekniği uygulanmıştır. Mülakat tekniği ile elde edilen veriler, bilgisayar destekli olarak Nvivo programında analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ortaya çıkan veriler ile araştırmanın kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Hasaköy'ün aile yapısı nasıldır? Sorusundan hareketle Hasaköy'ün aile yapısı ve değişim süreci sosyoekonomik olarak incelenmiştir. Buna göre 1923 yılında Mübadeleyle Hasaköy'e yerleşen Kozana Mübadilleri, Kozana'daki yaşantılarını mümkün olduğunca Hasaköy'e de taşımışlardır. Mübadeleden bu yana zamana, mekâna ve çevreye göre ufak tefek değişimler olsa da özellikle ortalama 1990'lı yılların ikinci yarısına kadarki süreçte Kozana'daki âdet, gelenek, görenek ve aile yaşantılarını Hasaköy'de de yaşamış ve yaşatmışlardır. Ancak 90'lı yılların ikinci yarısından itibaren gerek âdet, gelenek ve görenekler gerek aile yaşantısı gerekse alenin diğer kurumlarla ilişkisi yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Çünkü bu dönemlerde ve sonrasında özellikle de şehre kız vermeye başlayınca buranın yaşantısından ve geleneklerinden etkilenen mübadiller, buradaki yaşantıyı örnek almışlar ve buna göre bazı gelenek, görenek ve âdetleri bırakıp yaşam tarzlarını değiştirmeye başlamıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is composed of the family structure of immigrants coming from different villages of Kozana District belonging to Manastır (Bitola), under the Ottoman domination, and settled down Hasaköy Village of Niğde Province. In this context, the family structures of Kozana immigrants were brought out by investigating intra family relations, other relations with neighbourhood and institutions of the family, traditions, customs and manners, constitution stages, life and evolutions in time of the family. In this study, Qualitative Method was used to analyse and understand in depth the family life and structure, their socioeconomically changing in time (from 1923 until today). Deeply Interview Method was applied to the interviewer to understand the social life of the family in its flow and find out its structure. The data obtained by the Interview Method were analysed by Nvivo Statistical Program. The cognitive frame of this research was formed by using the data obtained at the end of the analysis. Considering the question of that how is the family structure in Hasaköy, Hasaköy family structure and its changing process were investigated socioeconomically. According to these results, Kozana immigrants, settled down in Hasaköy by population exchange in1923, moved their life style in Kozana to Hasaköy as much as possible. From the Population Exchange until today, although small changes were occured with respect to the time and place, they lived and maintained their traditions, customs and routines especially in the duration continuing until the second half of the years of 1990. However, from the second half of the years of 1990 each of traditions, custom, routines, family life styles and the relations with the other institutions begun to change gradually. Because the immigrant influenced by the city life style, especially after giving girls in marriage to the cities, imitated the life styles there leaving their some traditions, customs and routines begun to change their life styles.