Duygusal emek ile iş doyumu arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolü: Finans sektörü örneği
The mediating role of psychological capital on the relationship between emotional labor and job satisfaction: The example of financial sector
- Tez No: 491043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİBBİ SUAT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, İş Doyumu ve Psikolojik Sermaye, Emotional Labor, Job Satisfaction and Psychological Capital
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tezin amacı, duygusal emek, iş doyumu ve psikolojik sermaye kavramlarını teorik olarak açıklamak ve finans sektörü örneği üzerinden psikolojik sermayenin duygusal emek ile iş doyumu arasındaki ilişkide aracılık rolüne sahip olup olmadığını tespit etmektir. Araştırma verileri, 2017 yılında Kayseri ilinde bulunan kamu ve özel bankalarında görev yapan 307 çalışana uygulanan anket sonuçlarına dayanmaktadır. Araştırma kapsamında toplanan veriler SPSS 22 programı üzerinden güvenilirlik, geçerlilik, T testi, tek yönlü varyans, korelasyon ve regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen verilere göre, yüzeysel davranış ile içsel iş doyumu ve samimi davranış arasında negatif yönlü ilişki bulunmuş, dışsal iş doyumu ile yüzeysel ve samimi davranış arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış ve yüzeysel davranış ile psikolojik sermayenin tüm alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Diğer tüm değişkenler arasında ise pozitif yönlü ilişki olduğu görülmüştür. Regresyon analizleri sonucu, içsel iş doyumu ile derinlemesine davranış arasında iyimserliğin tam aracılık rolü, psikolojik sermayenin diğer alt boyutlarının ise kısmi aracılık rolü üstlendiği, dışsal iş doyumu ile derinlemesine davranış arasında iyimserliğin kısmi aracılık rolü, psikolojik sermayenin diğer alt boyutlarının ise kısmi aracılık rolü üstlendiği, samimi davranış ile içsel iş doyumu arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin tüm alt boyutlarının kısmi aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explain emotional labor, job satisfaction and psychological capital terms theoretically and determine whether psychological capital has the mediating role on the relationship between emotional labor and job satisfaction through example of financial sector. The research statistics based on the results of the questionnaire administered on 307 employees who serve in public and private sector banks located in Kayseri 2017. The results of research were subjected to reliability, KMO and Bartlett's analyse, T test, one-way ANOVA, correlation and regression tests by means of IBM SPSS 22 programme. According to the results of this research, surface acting has negative significant correlation with intrinsic job satisfaction and genuine acting. Extrinsic job satisfaction has no significant correlation with surface acting and genuine acting. Surface acting has no significant correlation with psychological capital sub-dimensions. On the other hand, all other variables sub-dimensions have positive significant correlation with each other. According to the results of regression analyses, optimism has the full mediating role on the relationship between intrinsic job satisfaction and deep acting while other psychological capital sub-dimensions have partial mediating role. Optimism has the partial mediating role on the relationship between extrinsic job satisfaction and deep acting while other psychological capital sub-dimensions have full mediating role. All psychological capital sub-dimensions have partial mediating role on the relationship between genuine acting and intrinsic job satisfaction.