Kemik içi periodontal defektlerin tedavisinde mercan (Coral) kaynaklı Biocoral'in etkinliğinin uzun dönemde klinik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi
Long-term clinical and histpothological evaluation of the efficiency of biocoral in human infrabony periodontal defects
  1. Tez No: 49119
  2. Yazar: NEŞE KİRİŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEJAT ARPAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biocoral, biyomateryal, kemik içi defekt, cutting-grinding tekniği, Biocoral, biomaterial, infrabony defect, cutting-grinding technique
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
65 ÖZET Periodontal hastalık sebebi He kaybedilen kemik desteğini arttırmak amacı iie uygulanan greft materyallerinden olan Biocoral'i klinik ve histopaiolojik değerlendirmek amacı ile planladığımız çalışmamızda 30 hastaya ait 99 adet kemik içi defekt kullanıldı. Bu defekîlerden 63 tanesi deney 36 tanesi kontrol defekti olarak belirlendi. Aynı hastada hem kontrol hem deney defekti bulunmasına dikkat edildi. Klinik parametre olarak cep derinliği, ataşman kazancı, dişeti çekilme miktarı, Pl ve sondalamaya bağlı kanama indeksi değerlerinin kullanıldığı iki yıllık uzun dönem çalışmasında sonuçlar başlangıç, 3., 6., 9., 12., 15., 18., 21. ve 24. aylarda değerlendirilmiştir. Histopatolojik olarak değerlendirme için 12. ayda 3 hastadan, 18. ayda 4 hastadan ve 24. ayda 4 hastadan olmak üzere toplam 11 hastadan biyopsi alınmıştır. Alınan örneklerden sert doku bileme tekniği ile kesitler alındıktan sonra mikroskobik inceleme yapılmıştır. Sonuçlarımıza göre; kontrol ve tedavi gruplarında cep derinliklerinde azalma, ataşman seviyesi açısından deney grubunda daha fazla kazanç meydana gelmiştir. Dişeti çekilmesi bakımından iki grup arasında bir fark görülmemiştir. Histolojik olarak ise Biocoral'in zamanla rezorbe olduğu fakat bu rezorbsiyonun 2 yıl gibi bir süreye yayıldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
66 LONG-TERM CLINICAL AND HİSTOPATHOLOGICAL EVALUATION OF THE EFFICIENCY OF BÎOCORÂL IN HUMAN INFRABONY PERIODONTAL DEFECTS SUMMARY Biocoral is a graft material which has recently found a wide range of application for increasing the bone level lost as a result of periodontal disease. Hence, the aim of the present study is to investigate Biocoral clinically and hisîopathoîogically. With this aim in mind, a total of 99 defects in 30 patients were used out of this total, 63 defects served as the experimental group while 36 as the control. Care was taken to have experimental and control defects both in the same patient at one time. Probing pocket depth, attachment gain, gingival recession, PI and BOP values were used as clinical parameters in this two-years longitudinal study. il_ At_ 1,L Al_ All measurements were perfomed at basaline and the end of 3,6,9,12, £K bfn £K &h 15,18,21 and 24 months.Histopathological evaluation was carried out on a At- total of 11 biopsi materials obtained from 3 patients at the 12 months, 4 patients AL. AL- at the 18 and 4 at the 24 months.5-10 m\x serial sections were taken by cutting-grinding technique. The results of the present study showed reduction in both experimental and control groups. In the experimental group,gain in attacment level was found to be higher compared to that in the control group. In terms of gingival recession,87 experimental and control group revealed similiar results.Histoiogically, it was observed that Biocoral resorbed gradually in time, however the process of resorbtion spread over a period of two years.