Urbanization and housing deficit: A comparative analysis of mass housing in lagos and Istanbul
Kentleşme ve konut açığı: Toplu konut kavramının lagos ve İstanbul açısından karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 491206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÜMRAN TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentleşme, Konut, Toplu Konut, Lagos, İstanbul, Urbanization, mass housing, Lagos, Istanbul
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kentleşme, birçok kaynakta açıkça anlatıldığı üzere sorunlardan bağımsız düşünülemez. Hem Lagos hem de İstanbul'da kentleşmenin en büyük sorunlarından biri, yeterli konut sağlamaya yönelik çabaları boşa çıkaran yüksek faiz oranları ve kısa vadeler nedeniyle konut kredisinin çok düşük seviyelerde olmasının sebep olduğu konut açığıdır. Bu açık, Nijerya ‟da 17 milyon civarındadır. Bu araştırma, Lagos ve İstanbul'da toplu konut sağlanması ile ilgili süreçlerin detaylarını içeren, toplu konutun kimlere yönelik olduğunu anlatan ve bahsi geçen şehirlerde toplu konutta fiyatlandırmanın nasıl yapıldığını içeren karşılaştırmalı bir analizdir. Bu araştırma, Lagos ve İstanbul'daki toplu konut planlamasının ayrıntılı bir analizini yaparken toplu konutun avantajları ve dezavantajları, bahsi geçen Şehirlerdeki toplu konut stratejileri, her biri farklı konut tercihlerine sahip çok sayıda insan için toplu konutun nasıl temin edildiği ve Lagos ‟un yeni toplu konut planlaması yaparken İstanbul'u model olarak kullanabileceği üzerine bina edilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Lagos toplu konut politikası oluşturulurken, gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı kentleşmenin sonucu olan konut açığına yönelik bir çerçeve oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Urbanization is not without its problems which has been clearly detailed in numerous literatures. One of the major problem of urbanization in Lagos and Istanbul is the problems of housing deficit, which is estimated at about seventeen million in Nigeria, with the very low levels of housing loan in being attributed to high interest return rates and the short term maturities that have frustrated efforts towards providing adequate housing. This research will be a comparative analysis of mass housing provision in Lagos both Istanbul which will entail details of the processes involved in achieving mass housing provision; whom mass housing is provided for and how it has fared in both Lagos and Istanbul. The methodology of this research will involve a detailed comparative analysis of mass housing scheme in Lagos and Istanbul; the merit and demerit of mass housing; mass housing strategies in Lagos and Istanbul and how mass housing can be provided for a collective number of persons each with a different housing preference, and background especially in Nigeria using Istanbul‟s positive mass housing schemes as a medium for revising a new framework for Lagos as they are both developing countries. The essence of this research will be to generate a framework that will cater for housing deficit as a result of rapid urbanization in developing countries when the policies of mass housing in Lagos are described and presented.